Tribun@

Autopistes: «I tot això, qui ho paga?»

Camioners, treballadors, famílies i turistes continuarem omplint a vessar l’AP-7. Una autopista que necessita, i necessitarà, molts euros per al seu manteniment

Marc Verdaguer

Marc Verdaguer

El govern de Pedro Sánchez ho va dir en campanya i ho continua repetint en mig del llarg camí entre les eleccions i la possible investidura. Ni els ciutadans, ni els transportistes, ni els turistes, ni ningú haurà de pagar per passar per les autovies i autopistes espanyoles. El peatge de l’AP-7 és una cosa del passat i la vinyeta, deuen pensar a Madrid, una mena d’excentricitat europea. Des del pla de recuperació posterior a la pandèmia, se’ns havia venut que Espanya tenia un acord amb la Unió Europea on s’estipulava que el 2024 s’hauria de recuperar el pagament a les vies ràpides. No pas els peatges amb barreres, però sí alguna mena d’impost sota la filosofia de «qui contamina paga». Aquell acord, si és que mai va existir, serà paper mullat. Madrid ja ha fet saber a Brussel·les que tot continuarà igual. Autopistes de franc per a tothom i que, pel que fa al tema de la contaminació, ja faran alguna mena de campanya o incentiu econòmic perquè una part del transport de mercaderies canviï els grans camions pels trens.

No cal ser un gran expert en transports per veure que, per molt que es vulgui, el transport ferroviari no pot assumir, ni de bon tros, tot el trànsit de mercaderies que ara es mou amunt i avall per carretera. Simplement perquè la infraestructura no té, ni tindrà, la capacitat per assumir-lo. I la mateixa reflexió val per al transport públic i els desplaçaments diaris per anar a la feina, a estudiar, de milers i milers de persones, sobretot fora de les grans ciutats. Per tant, camioners, treballadors, famílies i turistes continuarem omplint a vessar l’AP-7. Una autopista que necessita, i necessitarà, molts euros per al seu manteniment. Diners que no arribaran ni de cap peatge, ni de cap vinyeta o mètode alternatiu. A tots ens agrada no haver de pagar. I, pel que fa a les autopistes, els catalans ja ens n’hem fet un tip de passar per caixa. Ara, de franc, no hi ha res. En conseqüència, tots plegats tornem a anar a parar a una pregunta que segur que més d’un cop s’havia dit en una sobretaula al Motel. «I tot això, qui ho paga?».

Subscriu-te per seguir llegint