Paral·lel 46

Tornar a l'escola

"Tot i l’educació universal, no ho tenen fàcil moltes famílies en aquest inici de curs per cobrir totes les despeses que se’ls hi generen"

Alfons Martínez Puig

Alfons Martínez Puig

L’inici de curs marca, normalment, el retorn a la rutina, a la vida quotidiana que inclou la feina, l’oci o les diverses activitats a les que estem acostumats durant tot l’any. Se’n parla cada any, i va vinculat a un seguit de tòpics que es difonen per arreu comptant amb el descans dels pares o tornar a tenir uns horaris «normals» amb el que viure el dia a dia.

Malgrat tot, i ja s’ha convertit en tòpic, la tornada a l’escola també significa un cost important i cada any una mica més elevat. No parlo d’escoles o instituts concertats o privats, sinó a la mateixa escola pública també hi ha un cost per a les famílies que cada vegada costen més d’assumir; des de despeses imprescindibles com llibres de text o el material escolar, a d’altres més discrecionals com estoigs, motxilles, sabatilles o roba i que va en funció de les necessitats de cadascú.

Evidentment, la perspectiva ens fa veure com hem passat d’una escolarització selectiva només amb qui tenia recursos per accedir-hi, a una pràcticament universal amb garanties perquè cap infant no es quedi exclòs -això no encaixa massa amb alguns preceptors d’una malentesa meritocràcia-, de manera que tothom tingui les mateixes oportunitats a l’inici de les etapes de formació.

Tot i l’educació universal, no ho tenen fàcil moltes famílies en aquest inici de curs per cobrir totes les despeses que se’ls hi generen; de la mateixa manera que tampoc ho tenen fàcil els docents que hi posen el coll i que es troben, massa sovint, amb tot tipus d’impediments.

L’activista nord-americà Malcom X, afirmava que «l’educació és el passaport cap el futur, el demà pertany aquells que el preparen avui»; potser sembla molt retòric, però crec que el futur passa per l’educació, per l’escola, per l’esforç fins arribar a l’èxit. I tot aquest cicle, que és d’una enorme complexitat, ha tornat a començar aquesta setmana passada, entre corredisses per no arribar tard, motxilles plenes i un munt d’aventures que cal viure precisament quan toca tornar a l’escola.

Subscriu-te per seguir llegint