Opinió

A l’estiu, tota cuca viu

"En fer calor caldrà que l’alimentació sigui fresca i variada. Cal incorporar a la nostra dieta, ara més que mai, les fruites, les verdures i les hortalisses"

Dra. Maria Antònia Bonany

Dra. Maria Antònia Bonany

Ara que ja fa dies que ha començat l’estiu i amb ella la calor, parlarem de l’alimentació. A l’estiu és fàcil menjar aliments de temporada i de kilòmetre 0, que s’adapten a les necessitats del cos.

En fer calor caldrà que l’alimentació sigui fresca i variada. Cal incorporar a la nostra dieta, ara més que mai, les fruites, les verdures i les hortalisses. D’aquesta manera s’ingereixen més vitamines, minerals, fibra i aigua. L’aigua, com bé es sabut, és imprescindible per a la vida i és a l’estiu quan pren un protagonisme especial. Perquè està ben hidratat és imprescindible per mantenir la salut.

És de tots conegut que vivim en una zona rica en aliments. La fruita, les verdures i les hortalisses són molt abundants, variades i molt bones. És important que formin part de l’alimentació diària. I mentre es mengen es pot gaudir dels seus colors, olors i sabors d’aquests fruits de les hortes properes. De fet s’aconsella menjar, entre fruites i verdures, cinc racions diàries. La fruita del temps és molt variada i molt bona. I podem triar entre menjar meló, síndria, albercocs, préssecs i nectarines, també prunes, raïm i un llistat encara no acabat, que inclou tant la fruita com les verdures i hortalisses. De verdures, n’hi ha de molt bones i que són de temporada, com són el carbassó, el cogombre, l’albergínia, les cebes i el blat de moro. Aquest darrer aliment està cada cop més present en la nostra alimentació.

Per què diem que s’han de consumir productes estacionals? Doncs perquè és sinònim d’aliments de temporada, i aquests són molt bons, però també porten incorporats altres avantatges. En ser productes del temps, tenen molt bon gust, és a dir són molt bons al paladar. Com que solen arribar de cop i n’hi solen haver molta quantitat, solen tenir un preu més assequible. Molts d’ells són de producció local o de quilòmetre 0. Tot això els fa, apart de més econòmics, més sostenibles, i alhora també implica que es té cura del medi ambient.

Consum conscient, segur i sostenible de fruites, verdures i hortalisses, serien premisses a tenir en compte sempre en planificar l’alimentació diària. Però també cal recordar altres aspectes relacionats, com son la higiene alimentària, que comprèn tot el temps del procés que va des de la compra fins el moment del seu consum. Un aspecte molt important és que cal garantir la prevenció de les intoxicacions alimentàries, més són freqüents a l’estiu -perquè es veuen més atiades amb les elevades temperatures-. Cal ser curosos amb la higiene, la conservació i la preparació dels aliments. Cal dura terme una manipulació correcta dels aliments com també seguir les normes de seguretat quan es menja a l’aire lliure. Especial èmfasi s’ha de posar en la manipulació dels ous i aliments que en contenen, perquè aquests són aliments que es contaminen molt fàcilment. Per la seguretat alimentària, insistim que cal vigilar el temps que va des de que es comença a preparar el menjar fins que ens el mengem, com es conserva i com es manipula, perquè la calor és un factor afavoridor del creixement bacterià que pot causar una toxiinfecció alimentària.

Seguir aquestes indicacions ens ajudarà a no posar-nos malalts i reafirmarà la dita popular: ‘A l’estiu, tota cuca viu’.