A vegades creiem que el més important és la seguretat... i ho assegurem tot, els diners, la casa, el cotxe, la vida i fins i tot la mort, és a dir, tot el que podem assegurar, perquè les empreses asseguradores tenen ofertes per a tot. Una altra cosa és la lletra petita amb les excepcions...

Hi ha una dita d’una tribu índia nord-americana que diu: «Arrisca’t a escollir el que és incert en comptes del que és previsible i mai et cansaràs d’estar viu», i un exercici que feien per complir amb aquesta idea era no fer la mateixa cosa tot el dia ni cada dia... Llavors, si mirem el nostre món d’avui amb aquesta idea, que lluny es troba de la creativitat! Ni tan sols som capaços de variar de ruta per anar als llocs als quals ens dirigim cada dia, o de crear nous estímuls, o...

Per què som conscients que l’acte de crear és un acte de risc? Crear és fer una cosa nova, i tota cosa nova està plena d’incerteses. Crear és omplir de color una tela blanca, o de paraules un full de paper, o treure una escultura d’un bloc de pedra, o un bol d’un pa de fang, o un cistell d’una colla de fibres soltes, o un teixit d’una colla de fils inconnexos... I és ajuntant els colors amb destresa, les paraules amb sentit, els fils i les fibres de manera harmoniosa, i esculpint la pedra o tornejant el fang, que es crea.

Però també es crea a la cuina fent l’àpat de cada dia, i a la llar organitzant-la i decorant-la perquè sigui acollidora, i a la feina sent eficients, perquè la labor sigui fructífera, i caminant... i, en definitiva, vivint.

I és que la vida de cadascú és la més gran creació que tenim entre mans. Però hem de ser conscients que la vida és un risc constant que hem d’acceptar i assumir, com assumim cada acció que fem, encara que la rutina ens faci ser inconscients de la responsabilitat que comporta i del perill que té implícit. Perquè cada cosa que fem la podem fer bé o malament, i qualsevol acte pot tenir conseqüències imprevisibles. Efectes col·laterals, se’n diu ara. Però és que fins i tot el fet de no actuar, sigui per mandra, per negligència o per por, també té els seus riscos i comporta les seves conseqüències.

I una persona plenament enginyosa i imaginativa és la que aporta creativitat i alegria al conjunt de la societat. I una cosa important per a ser creatiu és atrevir-se a somiar, atrevir-se a anar més enllà de la rutina quotidiana, atrevir-se a l’aventura creadora malgrat el risc que tota cosa nova porta implícita.