La vacuna contra la Covid-19és el punt final d'un llarg procés científic i esdevé l'eina principal per fer front a la pandèmia del coronavirus. Durant aquests darrers mesos, ha estat desenvolupada de manera coordinada a escala global, amb més de 250 grups d'investigació i centres de recerca.

El procés ha estat observat amb rigor per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i té l'aprovació de l'Agència Europea de Medicaments (EMA), la qual té un paper molt important a l'hora de permetre'n el desenvolupament, la distribució i l'aplicació.

Maria Hernández és la cap d'infermeria de l'ABS l'Escala i una de les referents clíniques d'aquesta campanya de vacunació a l'àrea bàsica de salut: «La pregunta que més es fa tothom és si aquestes vacunes són segures i fiables. La resposta és simple: sí, ho són. Han estat aprovades per les agències reguladores i compleixen les dues característiques fonamentals de seguretat i eficàcia».

A l'hora de desenvolupar la campanya de vacunació contra la Covid-19, es comença per les residències. «Ara el Departament de Salut contacta directament amb les residències de tercera edat per vacunar els usuaris. També es vacuna els professionals sanitaris i, a mesura que augmenti la disponibilitat de dosis, s'aniran posant als altres grups de la població», explica Hernández. I afegeix: «No cal que truqueu als vostres centres d'atenció primària per preguntar quan us tocarà. Des del Canal Salut i els mitjans de comunicació s'anirà informant dels avenços en la campanya de vacunació. I en el cas que us toqui, serem els professionals qui us avisarem».

- Per què els temps d'estudi, desenvolupament, aprovació i distribució d'aquesta vacuna han estat més accelerats del que és habitual?

Per diferents motius:

  • El genoma estava publicat i era accessible a tots els investigadors des del 10 de gener.
  • Més de 250 grups de treball hi han investigat i estudiat. La investigació s'ha compartit a escala global amb la comunitat científica i els centres d'investigació.
  • Es partia d'investigació prèvia sobre vacunes d'altres coronavirus.
  • La comunitat científica porta dècades d'investigació en vacunes en general.
  • En cap cas s'ha saltat cap fase, simplement se n'han superposat algunes. Així la vacuna s'ha començat a produir al mateix temps que es desenvolupava la fase 3 de la recerca.
  • La inversió pública dels governs i la iniciativa privada de diferents països ha finançat la investigació i ha donat suport en el desenvolupament de les vacunes.

- Poden aparèixer efectes secundaris?

- Sí. Són molt similars als de la grip i als símptomes de la Covid-19, duren aproximadament un dia i apareixen amb més probabilitat després de la segona dosi. La majoria són lleus i no han de durar més d'una setmana, com poden ser molèsties al braç, cansament o mal de cap i cos.

- Per què ens l'hem de posar?

- Pretén generar anticossos a la persona, per protegir-la del virus i de la malaltia. La vacunació també té com a objectiu arribar a la immunitat de grup, la qual cosa és fonamental per minimitzar els efectes de la pandèmia. Vacunar-nos és una responsabilitat col·lectiva que impacta directament a la salut i l'economia, tant la pròpia com la de la resta.

- Puc escollir-ne el fabricant?

- Ara es disposa de dues opcions: la de Pfizer/BioNTech i la de Moderna. Ambdues són molt similars i són adequades per al mateix tipus de població, tanmateix la d'Oxford estarà disponible en breu. És el Departament de Salut qui gestiona l'adquisició de les vacunes i s'administraran les que hi hagi en aquell moment.

- Com es fa la vacunació?

- S'han creat i format equips mòbils, especialitzats en el maneig i la dispensació de les diferents vacunes aprovades contra la Covid-19, que des del 27 de desembre estan administrant les vacunes a tot Catalunya.

- Hi ha l'opció de vacunar-me a casa?

- Sí. Les persones que necessitin atenció domiciliària seran vacunades al domicili particular.

- En quin ordre avança la campanya?

  • Residents i personal sanitari i sociosanitari en residències.
  • Personal sanitari de primera línia.
  • Altres grups sanitaris i sociosanitaris.
  • Persones amb alt grau de discapacitat que requereixen de cuidadors.

- Qui NO s'ha de vacunar?

- No es recomana la vacunació a:

  • Menors de 16 anys.
  • Dones embarassades i/o que estiguin alletant nadons.

I estan contraindicades a:

  • Persones que hagin presentat una reacció d'hipersensibilitat de tipus anafilàctic a una dosi prèvia de vacuna contra la Covid-19 o a algun dels seus components.
  • Persones amb antecedents de reaccions al·lèrgiques greus.

- I si ja he passat la malaltia?

- Es pot administrar igualment. Això és el que es fa a les residències, per reforçar la protecció.

- Si m'he vacunat recentment d'una altra malaltia, he d'esperar?

- No es recomana l'administració simultània amb altres vacunes i s'indica que se separi amb un mínim de 7 dies l'aplicació de la de la Covid-19 d'altres de previstes.