Des del meu darrer article han passat quinze dies - tempus fugit- , llavors parlava de la por i la irracionalitat, i ara ja tenim instal·lada a escala mundial una pandèmia declarada oficialment per l'OMS (Organització Mundial de la Salut). El coronavirus ja és el tema de conversa arreu, amb prediccions de tota mena, desinformacions, mentires i mitges veritats. El pànic generat és digne d'un estudi sociològic, sembla que el món s'acabi, i a molts ens vinguin a la ment imatges apocalíptiques.

Quant a l'epidèmia, ja estan parlant contínuament els experts, i els epidemiòlegs ens ofereixen les seves previsions i punts de vista. El meu consell és seguir el que diguin les autoritats sanitàries en tot moment, i fer cas dels consells dels organismes internacionals que més hi entenen. La salut és el bé més preuat de tots i, per tant, el que cal cuidar amb més cura, tinc plena confiança en els professionals sanitaris i en la nostra xarxa hospitalària, i dit això cal que tots actuem amb prudència, evitant de contribuir al col·lapse dels centres. Als infectats, molts d'ànims i que es millorin aviat.

I ara parlem de l'economia. Molt em temo que hem entrat en una nova crisi de dimensions desconegudes. El pànic ha assaltat les borses a escala mundial, el #COVID19 s'ha convertit en un Cigne Negre de primera magnitud (esdeveniment incontrolat que impacta sobre el món econòmic). Les implicacions econòmiques seran brutals, amb sectors sencers enfonsats totalment, amb especial incidència en el sector aeri i turístic. Una de les principals indústries del món entrarà en estat de xoc. No soc pessimista, més aviat tot el contrari, però aquest 2020 serà un any catastròfic. Per tant preparem-nos i posem-nos a treballar tots des del minut 1 per minimitzar l'impacte.

I ara la part positiva, en tota gran crisi apareixen noves oportunitats i es poden aprendre coses noves. El teletreball començarà a expandir-se impulsat per la necessitat, amb els confinaments apareix tota una nova indústria, amb les aplicacions virtuals amb auge. També ens farà conscienciar a tots de la fragilitat de la globalització i potser ajudarà a establir mecanismes més contundents de cara al futur. D'altra banda, la importància de la Sanitat Pública i la investigació mèdica quedaran fora de cap dubte, i caldrà invertir molts diners en aquests camps.

I, per acabar, recordeu que cada dia tornar a sortir el sol, i que després de la tempesta sempre arriba la calma.