Nens insaciables i un rei Melcior trapella

Ferran Monegal

Ara que els Reis Mags ja han passat i tornen a Orient, convé observar el que la tele ens explica del rei mag que es queda, o sigui, Melcior Sánchez de la Moncloa. Hi ha diversitat de criteris televisius sobre aquest rei, i sobre els nens que esperen regalets.

Nens insaciables i un rei Melcior trapella

Nens insaciables i un rei Melcior trapella / FERRAN MONEGAL

Els programes d’humor sorneguer són un bon mirall. Ja vam veure el dia 31 a l’Especial de José Mota (TVE-1) que el sarcasme no es va enfocar sobre el rei mag de la Moncloa, sinó sobre el nen de Waterloo, transformat en Dràcula xuclador. En un altre programa emblemàtic de l’humor polític, Polònia (TV-3), el protagonisme va recaure en canvi sobre el rei Melcior de la Moncloa. El van dibuixar portant sobre els seus genolls el nen Aragonès, i donant-li alguns regalets. El nen estava contentíssim. Però l’alegria li va disminuir molt quan va veure que Melcior Sánchez també portava regals per a altres nens presidents d’altres autonomies. Aragonès va acabar exclamant: "Si hi ha regals semblants per a tothom, ¿on és el fet diferencial de Catalunya?". ¡Ahh! Els nens poden ser molt egoistes.

També a l’Especial campanades els polonesos van situar Sánchez al centre de l’acció. Portava un cassó ple de raïm. I als nens que eren al seu costat (Puigdemont i Aragonès) els va donar tres a cada un. I els va advertir: "La resta són per repartir entre els altres nens presidents". I va rematar una vetllada tan pragmàtica dient a les dues criatures: "Feliç 2024. ¡Desitjo que, entre vosaltres, us continueu barallant molt!". Efectivament. El canibalisme entre indepes ajuda a impulsar el socialisme.

La mirada televisiva sobre Melcior Sánchez, i sobre els nens que esperen regalets, depèn de la ideologia de cada imperi, i de la situació geogràfica des d’on es mira. Per alguns que emeten des del quilòmetre zero aquest Melcior és un triler que ven Espanya a trossos, i els nens indepes són uns extorsionadors que no paren de demanar.

Des de Catalunya, des de TV-3, Melcior Sánchez és una mica trapella, sí, però el dibuixen amb simpatia. I als nens d’ERC i de Junts els pinten com això, com ingènues criatures revoltoses entre si. Ahir al migdia van informar en el TN migdia que Junts votarà no als decrets de Sánchez. Tinc els meus dubtes. Els nens mai es barallen amb els Reis Mags, tot i que no els hagin portat tots els regalets que havien demanat.