Aquest dimarts, a partir de les 21.55, 'Sense ficció' estrena 'Tarradellas, l'home que ho guardava tot', un documental sobre el president de la Generalitat Josep Tarradellas. És una producció de TV3 amb la col·laboració d'Optim TV Audiovisual, dirigida per Enric Canals.

El documental 'Tarradellas, l'home que ho guardava tot' fa un recorregut per la vida de Josep Tarradellas a través de la vasta documentació sobre el president de la Generalitat que es conserva a l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, al monestir de Poblet. Una part del contingut del documental es basa en aspectes, fins ara inèdits, de la vida i fets polítics en què va intervenir Tarradellas, procedents de documents protegits durant un període de quinze anys posteriors a la seva mort.

L'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià acull tota la documentació que Tarradellas va anar recopilant durant els vint-i-tres anys que el president va ser a l'exili i fins a la seva mort, a Barcelona, el 1988. L'Arxiu, que va ser constituït el 1981 i que des d'aleshores ha incrementat els seus fons amb més de seixanta donacions, és una eina essencial per conèixer la vida i la trajectòria personal i política de Tarradellas. A més, també ha esdevingut imprescindible per a l'estudi de la Guerra Civil a Catalunya, la violència del període revolucionari encetat el juliol de 1936, l'exili català que segueix a la pèrdua de la guerra i la transició a Catalunya.

El títol del documental fa referència a la passió del president exiliat per guardar tots els papers que arribaven a les seves mans. El treball recull els punts de vista dels historiadors Joan Esculies, Carles Santacana i Josep Lluís Martín Ramos sobre els fets documentats a l'arxiu, així com les opinions de col·laboradors de Tarradellas en diferents etapes -Montserrat Catalán i Josep Fornas- i de polítics que van tenir-hi relacions estretes, com Josep Maria Bricall, o polèmiques, com Jordi Pujol. També hi intervé Josep Tarradellas i Macià, fill del president, que ens en dóna una visió més personal i familiar.