Dimarts, a les 21.55, 'Sense ficció' estrena 'Com canviar el món', una producció d'Al Morrow i Bous De Jong. El treball dirigit per Jerry Rothwell va ser Premi Especial del Jurat i Premi Candescent en el Festival de Sundace 2015.

'Com canviar el món' ('How to change the world') narra les aventures d'un eclèctic grup de joves pioners -periodistes hippies canadencs, fotògrafs, músics, científics i insubmisos nord-americans- que es van proposar aturar les proves nuclears impulsades pel president Richard Nixon a Amchitka (Alaska) i van acabar creant un moviment ecologista mundial.

Greenpeace va ser fundada per un grup d'amics molt unit i apassionat, forjat a principis dels anys setanta a Vancouver. Junts van crear una nova forma d'activisme ambiental que combinava gestos simbòlics molt agosarats i difusió en mitjans de comunicació de tot el món: la col·locació d'una petita embarcació de goma entre els vaixells arponers i les balenes, el bloqueig de vaixells trencaglaç amb els seus propis cossos o la polvorització de les pells de cries de foca amb tint de color per treure'ls tot el valor en el mercat de la pell. El col·lectiu va tenir una visió profètica del poder dels mitjans, coneixedors que l'arribada de la comunicació de masses significava que la imatge s'havia de convertir en una eina més eficaç per al canvi que una vaga o una manifestació. Però l'estiu de 1977, Greenpeace Vancouver va demandar Greenpeace San Francisco i l'organització era víctima de les seves pròpies arrels anàrquiques, i acumulava grans deutes i protagonitzant freqüents lluites internes.

'Com canviar el món' es basa en entrevistes amb els actors clau de la història de Greenpeace i en imatges d'arxiu inèdites, que ens acosten a aquests personatges extraordinaris i al seu món, intens i sovint excèntric i perillós. D'alguna manera, el grup ha transcendit les contradiccions dels seus membres per dur a terme algunes de les protestes ambientals més valentes i importants de la història.

El documental abasta el període comprès entre la primera expedició per entrar a la zona de l'assaig nuclear, el 1971, i les primeres campanyes de salvament de balenes i foques, i acaba el 1979, quan, víctimes del seu propi èxit, els fundadors van deixar el seu paper central per crear Greenpeace Internacional. En el cor del treball, hi ha Bob Hunter, un periodista carismàtic que d'alguna manera va unir 'els místics i els mecànics' en un grup amb un sol propòsit, sovint pagant un alt cost personal.

'Com canviar el món' és un retrat íntim dels membres originals del grup i d'un activisme idealista versus el pragmatisme, dels principis versus el compromís, que estaven d'acord que un grapat de persones podia canviar el món, però que no sempre es posaven d'acord sobre com fer-ho.