Aquest diumenge, a les 22.30, Àlex Gorina conversarà amb Jesús Garay , director de 'Mirant al cel' (2008), un documental amb elements de ficció que recorda els bombardejos de març del 1938 a Barcelona, durant la Guerra Civil.

'Mirant al cel' centra la seva atenció en un d´aquells dies en què Barcelona va viure l´horror, el 17 de març del 1938, amb imatges d´arxiu, recreacions en 3D i testimoni de supervivents. Historiadors, escriptors i militars republicans ens ofereixen el rerefons necessari per entendre què va succeir a la ciutat durant els cruels bombardejos per part de l´aviació italiana i alemanya.

Barcelona va ser la primera gran ciutat bombardejada des de l'aire sistemàticament, després de la destrucció de Guernica. Entre el 16 i el 18 de març del 1938, les destrosses materials van ser enormes i mil tres-cents barcelonins hi van morir (cent divuit d'aquests eren nens). L´atac a Barcelona es considera un banc de proves de la Segona Guerra Mundial i els bombardejos de Dresden, Colònia, Londres, Hiroshima, Nagasaki, etc.

El film de Jesús Garay -protagonitzat per Paolo Ferrari, Manel Bronchud i Gabriela Flores- descriu com la maquinària de guerra va tenir a Barcelona un banc de proves de la Segona Guerra Mundial. Garay explora el xoc entre el present i la memòria, la democràcia i el feixisme, el remordiment i el perdó.

La trajectòria de Jesús Garay inclou pel·lícules com 'Eloïse' (2009), 'Germanes de sang' (2001) o 'La banyera' (1989). En la seva filmografia, també hi trobem diverses incursions en el gènere documental i un gran nombre de projectes televisius com ara 'La Mari' (2002), 'Des del balcó' (2000) i 'Cròniques de la veritat oculta' (1996), a Televisió de Catalunya

'Mirant al cel' també té una banda sonora obra del músic i cantant basc Fermín Muguruza, exmembre de grups de referència com Kortatu o Negu Gorriak. Aquí, Muguruza s´estrena en el món dels llargmetratges amb una composició orquestral i compromesa amb els fets cruels que la pel·lícula retrata.

'Mirant al cel', va rebre el premi Ahmed Attia 2008 (MEDIMED) pel seu valor en favor del diàleg entre cultures.