El vessant sud de l'Albera ha estat habitat des de la prehistòria, una clara mostra són les restes megalítiques en forma de dòlmens que es troben al voltant del terme municipal. El poble, de tan sols quatre-cents setze habitants, conserva la seva essència i caminar pels seus carrers suposa perdre's en altres èpoques, totes les cases conserven el «can» o «cal».

Envoltat pel Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera, compta amb diversos miradors com el Mirador de Ras, que permeten fer una pausa durant el trajecte i contemplar l'immens paisatge agrícola de color verd maragda que rodeja Espolla. A més, els camins que connecten el terme amb els pobles del costat -Rabós, Sant Climent Sescebes, Sureda i Banyuls de la Marenda- són ideals per a fer amb bicicleta. Tanmateix, aquests camins han estat històricament llocs de pas durant el Franquisme i la Guerra Civil, ja que enllaçaven Catalunya amb França.

El poble compta amb diversos llocs d'interès que fan atractiu el turisme de proximitat -en els temps que estem vivint, el més recomanat- i que permeten passar un dia, o més, agradable i interessant a l'Alt Empordà. Una de les parades obligatòries és anar a esmorzar o dinar a la Societat La Fraternal, t'ofereixen el típic menjar de poble de tota la vida -és molt coneguda pels seus caragols- i el tracte és excepcional, obren les portes als turistes perquè se sentin com un veí més del poble. A pocs minuts caminant es troba el castell d'Espolla i Cal Ferrer, una casa rural situada davant del castell on es pot passar la nit. Una altra parada obligatòria és la façana de l'Església parroquial de Sant Jaume, d'origen romànic però molt restaurada al segle XVIII. En un indret on predominen els olivars i les vinyes és imprescindible visitar la cooperativa, en aquest cas, una de les més antigues de Catalunya. A la Cooperativa Agrícola d'Espolla es pot veure com s'elaboren els vins i els olis de denominació d'origen coneguts arreu de la comarca. Així doncs, si hom vol viure un dia envoltat de natura, amb milers anys d'història al darrere de cada carrer i menjant com a casa l'àvia, Espolla és la clau.