El millor xuixo del món canvia l'Escala per Barcelona

La pastisseria Triomf, situada al barri del Poblenou, agafa el relleu de la Juhé de l’Escala

Membres de la pastisseria guanyadora amb Garcia-Arbós, l'alcalde Josep Bofill i el regidor Martí Guinart.

Membres de la pastisseria guanyadora amb Garcia-Arbós, l'alcalde Josep Bofill i el regidor Martí Guinart. / Basili Gironès

Empordà

Empordà

La pastissera Gisela Bellart de la pastisseria Triomf de Barcelona (Rambla del Poblenou 41), ha guanyat el concurs El Millor Xuixo del Món, que s'ha celebrat aquest diumenge al migdia a l'Escala. La tercera generació de pastissers de Bellart s'ha imposat en la quarta edició del certamen.

El jurat, format per professionals qualificats com els pastissers Agustí GardellaÀngel Garcia Pubill i Lluís Estrada, ha triat el xuixo guanyador valorant la qualitat de la crema, l'aspecte interior (massa, esponjament, fullat, cocció), la qualitat del fregit i el sabor (equilibri crema i fregit). Aquest dilluns, la pastisseria guanyadora explicarà els seus secrets en una sessió especial de xuixcooking al Fòrum Gastronòmic de Girona.

Mentre el jurat tastava els xuixos que s'han presentat, a pocs metres, a la plaça de la Sardana de l'Escala, se celebrava un taller d'elaboració de xuixos i una xuixada popular, a càrrec de la pastisseria Juhé de l'Escala, guanyadora de la darrera edició de 2022. En total, s'han repartit més de 500 xuixos. 

Creat pel gastrònom Salvador Garcia-Arbós l'any 2018, coincidint amb el centenari del xuixo, el concurs ha esdevingut un referent pel sector, ajudant a posar en valor aquest dolç i a incrementar-ne les vendes. En la primera edició, l'any 2018, es va imposar la pastisseria Padrés de Banyoles; l'any 2020 va guanyar Pa Artesà del Vallès, amb seu a Santa Perpètua de Mogoda; i fa dos anys Pastisseria Juhé, de l'Escala. La pastisseria Triomf s'incorpora al llistat de les millors pastisseries del món on gaudir dels xuixos i Barcelona acollirà la propera edició d'El Millor Xuixo del Món.

El concurs està obert a professionals amb punt de venda al públic, com poden ser les pastisseries, fleques i restaurants. Està organitzat per Monkeys Communications, en col·laboració amb l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB) i el suport de l'Ajuntament de L'Escala, la Diputació de Girona, el Gremi de Flequer de les Comarques de Gironines i el Gremi de Pastisseria de Girona.

La pastisseria guanyadora, Triomf, va néixer l'any 1952 a la Rambla del Poblenou com una pastisseria/xarcuteria, perquè els pares del fundador, Antoni Bellart, eren carnissers i xarcuters. L'any 1993, el negoci va passar a mans de la segona generació, que el convertiria en pastisseria amb zona de degustació especialitzada en bombons, pastes de tè, pastissos tradicionals, personalitzats, etc. Gisela Bellart, tercera generació, està prenent el relleu de la pastisseria i l'any 2022 va rebre el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador que atorga la Generalitat.