L'Ajuntament de l'Escala i la Cuina de l'Empordanet han creat un concurs de cuina bianual per homenatjar el cuiner Rafel Sabadí, "Rafelet" -que va morir l'any passat- i premiar joves valors que poden sortir de les escoles d'hostaleria de les comarques gironines. L'edició d'aquest any es farà el 29 de maig i el prestigiós cuiner Joan Roca serà qui presidirà el jurat. Abans, el dia 15 de maig, en col·laboració també amb el FC l'Escala, es farà un acte d'homenatge que uneixi les dues passions de "Rafelet", la cuina i el futbol.

Rafel Sabadí va ser un referent de la cuina tradicional gironina, des dels fogons del restaurant El Roser de l'Escala. Era una persona molt estimada a l'Escala, on a part de la cuina, també va presidir el FC l'Escala i va ser regidor de l'Ajuntament durant 12 anys.

D'acord amb la família, l'Ajuntament de l'Escala i la Cuina de l'Empordanet han decidit fer un doble homenatge, un dels quals té la voluntat de mantenir-se en el temps. Per una banda, en col·laboració amb el FC l'Escala, el dia 15 de maig es farà un partit de futbol del personal dels restaurants El Roser i El Roser 2, familiars i amics contra un combinat format per cuiners professionals i membres de la Cuina de l'Empordanet i persones vinculades al FC l'Escala. Companys, familiars i amics degustaran després un suquet fet per cuiners de l'Escala (acte obert només amb invitació).

La voluntat, però, és crear una activitat que perduri en el temps i serveixi d'homenatge a Rafel Sabadí. En aquest sentit, aquest any es convoca per primer cop el concurs de cuina bianual que durà el seu nom i amb el qual es vol premiar als joves talents que poden sortir dels fogons de les escoles d'hostaleria de les comarques gironines.

Aquesta primera edició se celebrarà el dia 29 de maig i comptarà en el jurat amb Joan Roca, Pep Nogué, Albert Sastregener, Jordi Sabadí i Jordi Jacas.

"El concurs de cuina Rafel Sabadí pretén crear un acte gastronòmic dirigit als joves i vinculat als productes del territori, ja que en "Rafelet" era un gran defensor dels productes locals i del territori", remarca l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, el qual es mostra satisfet de "poder homenatjar un gran professional i una gran persona, a qui tots els escalencs i escalenques reconeixem".

El concurs neix amb vocació bianual. Els participants tindran dues hores per presentar la seva proposta de plat, que haurà de tenir com a protagonistes productes amb la certificació Girona Excel·lent, i el jurat en valorarà tant la destresa i la tècnica com la imaginació i la creativitat.

El president de la Cuina de l'Empordanet, Toni Izquierdo, també ha destacat que "Rafel Sabadí sempre va ser una persona amb una gran implicació en tot el que feia i que sempre estava a totes amb tot el que se li demanés". A la presentació de l'homenatge també hi han participat la vídua i els fills de Rafel Sabadí i el president del FC l'Escala, Miquel Bosch.