Avui dilluns 13 de juny, a Nova York, a les 9 h, hora local i 15 h Peninsular, i la mateixa jornada en què se sabrà la llista dels «50 millors restaurants del món 2016» per la revista Restaurant Magazine, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona i l'Agència Catalana de Turisme de la Generalitat de Catalunya han organitzat la cinquena edició de l'acció «Esmorzar amb estrelles de la Costa Brava i el Pirineu de Girona» a l'hotel Intercontinental de Manhattan amb la participació dels germans Roca.

En la conferència en la que han participat els Roca s'ha recordat que El Celler de Can Roca celebra el seu trentè aniversari i que per commemorar-ho s'està treballant en l'exposició "De la terra a la lluna" que s'estrenarà al setembre. Joan Roca ha reflexionat sobre l'avantguarda materialista -amb la creació de nous aparells per treballar tècniques a la cuina- i com aquesta actualment s'ha convertit en tradició amb el pas dels anys. El cuiner d'El Celler de Can Roca, Joan Roca, i el cuiner de postres, Jordi Roca, han apuntat que encara segueixen fent avenços, que estan amatents i que el futur dirà si el que estan fent ara esdevindrà avantguarda.

Els Roca han introduït en què estan treballant; estan evolucionant cap a la revolució sensible. Joan Roca ha comentat "ja no és tan important la tècnica o la recepta sinó el que es vol explicar amb el plat". També ha recalcat que la cuina reivindicativa, amb missatge realça valors, principis i sostenibilitat; i que la gastronomia es pot acostar a la consciència sostenible i ecològica.

En aquesta línia ha seguit la intervenció de Josep Roca, que ha comentat anunciat en primícia la creació de la Fundació Germans Roca basada en tres grans pilars: la innovació, l'academicisme i la responsabilitat social. Aquest projecte que acaba de néixer s'evolucionarà i dirigirà cap a una vessant humana. Amb paraules textuals de Josep Roca referides a la filosofia de la fundació es comenta "podem cuinar el que volem ser; i podem cuinar el món on volem viure".

En el decurs de l'acte s'han presentat diversos vídeos de la destinació per contextualitzar la presentació i el nou vídeo promocional de la gastronomia gironina, produït amb motiu de l'any de l'Enogastronomia a la Costa Brava i el Pirineu de Girona. Diverses autoritats, periodistes, bloguers, prescriptors i cuiners internacionals de referència d'arreu del món.

La directora general de Turisme, Marian Muro, ha comentat durant la seva intervenció "un dels nostres reptes és donar a conèixer les possibilitats turístiques de Catalunya més enllà de Barcelona, que ja està consolidada com a una de les ciutats preferides pels nord-americans en els seus viatges".

Per la seva banda, Pere Vila, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, ha mencionat "els germans Roca contribueixen a promocionar la Costa Brava a l'exterior i també s'impliquen personalment i professional en la internacionalització de la gastronomia catalana, alhora que és un honor que formin part de l'ONU en qualitat d'ambaixadors".

A continuació de l'«Esmorzar amb estrelles», s'ha organitzat un taller d'enobotànica amb l'objectiu de presentar els vins de la DO Empordà, el paisatge de la Costa Brava i promocionar la Ruta del Vi DO Empordà dirigit per Evarist March i Dani Martínez, gastrobotànic i sommelier, respectivament, d'El Celler de Can Roca. El taller ha comptat amb la participació de Pitu Roca i han assistit una trentena de periodistes i influenciadors del món del vi, alguns membres de l'American Wine Society, i diversos cellers membres de la Ruta del Vi DO Empordà com ara Espelt Viticultors, celler Martín Faixó, celler La Vinyeta i Castell de Peralada. En la sessió s'han donat a conèixer varietats autòctones de l'Empordà i s'ha convidat als participants a maridar-les amb diverses flors silvestres de la demarcació de Girona. Posteriorment al tast, s'han produït trobades entre els productors de vins gironins assistents i els participants en la degustació.

L'endemà dimarts, 14 de juny, les actuacions promocionals finalitzaran amb l'organització de la primera presentació de l'oferta d'activitats i productes únics i exclusius de la Costa Brava i el Pirineu de Girona adreçada a una trentena d'agents de viatges especialitzats en aquest segment de majoritàriament de la xarxa d'agències de viatge de luxe americana Virtuoso.