ot i que es tracta del menjar més important del dia són moltes les persones que no el fan al · legant manca de temps i de gana. La meva resposta és que tot depèn de com de convençuts estem de la seva importància, perquè si realment crec que estic creant un hàbit saludable als meus fills per a tota la vida ja faré per aixecar-me 30 minuts abans, no necessitem més, i fer un bufet, davant del qual sempre he vist a nens, i adults, gaudint.

Recordem que l'etapa escolar és el moment més important per a la consolidació dels hàbits alimentaris saludables, com també ho és per a l'activitat física. Però hi ha més arguments per convèncer-nos: S'ha parlat de la repercussió d'un mal esmorzar en el rendiment escolar però s'ha parlat menys de la seva relació amb el risc d'obesitat.

Cada vegada hi ha més dades que donen suport a la relació entre l'esmorzar i pes corporal. Un menor nombre de dies en què es desdejuna s'ha associat a un major índex de massa corporal en els joves. Paradoxal?, Vegem: esmorzar de forma habitual comporta hàbits alimentaris i eleccions d'aliments més saludables. Per contra, quan no s'esmorza de forma regular, hi ha un augment del pica-pica, patrons d'ingesta irregulars o major consum d'aliments de baix valor nutricional i consum d'una major quantitat d'energia en el sopar.

Una altra via per la qual l'esmorzar sembla influir en la prevenció de l'obesitat és el seu impacte potencial en la qualitat global de la dieta, pel que sembla la ingesta de fibra, calci, vitamines i ferro és superior, i la de calories i greix inferior en els nens que esmorzen regularment. En resum, esmorzar pot prevenir l'obesitat a través de diversos mecanismes biològics i conductuals, és per tant un bon marcador d'un estil de vida saludable.

I un altre motiu per esmorzar a casa, amb taula i estovalles, és que la família ha de seguir sent la principal referència en relació amb l'alimentació del nen i un punt de trobada, ja que són molts els que passen el dia fora i mengen al menjador escolar.

Ha de proporcionar entre el 25-35% del total de les necessitats energètiques diàries i contenir aliments variats entre els quals no han de faltar la fruita i la llet.