Els joves enginyers figuerencs Joan Benejam i Marc Mallol, de 29 anys, han creat l´empresa Rufa Cervesera de l´Empordà per comercialitza la primera cervesa artesana cent per cent empordanesa. La setmana passada es va poder tastar aquest producte del qual se n´elaboraran 400 ampolles cada setmana. Benejam, enginyer tècnic agrícola, i Mallol enginyer agroalimentari, tenen experiència en el món del vi, ja que han dedicat els seus inicis professionals als cellers Vins de Taller i Martín Faixó (Benejam) i Espelt i Hugas de Batlle (Mallol). "Per fer vi, a l´Empordà ja se´n fan de molt bons. Hem vist en la cervesa una oportunitat ; és un món en creixement", comenten els dos emprenedors, que fabriquen la Rufa rossa a Figueres mateix.

La Rufa és elaborada a base d´aigua, malt d´ordi i de blat, flor de llúpol, llevats i most. La mel ha ajudat a donar millor gust al producte. El nom de la cervesa prové del núvol de tramuntana de l´Albera. "Volíem buscar la vinculació del producte amb l´Empordà", argumenten els dos enginyers, els quals han encarregat el disseny de l´etiqueta al figuerenc Lluís Serra Pla. Van iniciar el projecte fa dos anys i mig. La idea era fer "un producte destinat al públic perquè agradés i la veritat és que ha agradat, després d´anar fent proves", comenta Benejam.

La Rufa ja es pot tastar a la cerveseria Venecia de Figueres i al bar-restaurant El Pati Blanc de Llançà i l´únic punt de venda actualment és la botiga Soms Empordà, del carrer Castelló de Figueres. A través de la plana web de l´establiment que comercialitza només productes amb etiqueta empordanesa, somsemporda.com, es pot comprar la cervesa per Internet, obrint-se així a tot el món. El preu per unitat és de 2,25 euros, mentre que la caixa es ven a 25 euros.