El pregó d’Alira Borràs, pubilla de l’Alt Empordà, obre la festa major de Llançà

Durant la celebració també se seleccionaran els nous representants

Amb la Casa de Cultura en obres, part dels actes es faran a l’envelat

Alira Borràs, la primera per l’esquerra, durant l'acte de proclamació com a pubilla de l'Alt Empordà.

Alira Borràs, la primera per l’esquerra, durant l'acte de proclamació com a pubilla de l'Alt Empordà. / CCAE

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Alira Borràs, pubilla de Llançà i també de l’Alt Empordà, ha estat convidada a oferir el pregó que obrirà la festa major de Sant Vicenç de Llançà, aquest divendres a la Residència Can Marly a les 7 de la tarda. Serà mitja hora abans de la presentació del pubillatge llançanenc, una tradició que, com assegura l’alcaldessa Núria Escarpanter, «dona identitat a Llançà» i que es manté viva gràcies a la implicació de les associacions locals. De fet, durant la festa, també es renovarà el pubillatge. A més, una de les novetats de la festa, que s’allarga fins dilluns, és que no es farà cap acte a la Casa de Cultura, ja que l’espai es troba en obres per l’ampliació de la biblioteca municipal. Així es potencia l’escenari de l’envelat de les Esplanes, que també s’utilitzarà per Carnaval, on, fins i tot, es farà l’obra de teatre El substitut amb Pep Plaza, diumenge a les 6 de la tarda.

«Aquesta és una festa que vol arribar a tots els públics», ha manifestat l’alcaldessa sobre el programa. Així, durant quatre dies, s’han previst activitats per a tothom: des d’una jornada infantil amb inflables a la sala de l’INS Llançà, les actuacions musicals dels grups Wasa Corporation; l’orquestra Saturno amb un concert de versions; la música de Mon Dj i Lia Jensen o la col·laboració de la coral Palandriu en la interpretació del Cant dels Goigs durant la missa solemne en honor del patró, dilluns. Val a dir que tampoc faltaran actes culturals com la representació de l’obra El substitut, amb el còmic Pep Plaza, que busca reivindicar-se com a humorista i actor per sobre d’un imitador, així com la presentació del llibre Rigor mortis: Els casos del forense Narcís Bardalet signat per la periodista Tura Soler. Aquesta presentació vindrà precedida per un acte ben popular: una botifarrada que servirà la Colla del Ranxo i que s’amenitzarà amb una ballada de sardanes amb la cobla Ciutat de Girona.

Un moment emotiu, l'entrega de les Llances

Un dels moments més emotius de la festa és l’acte d’entrega de les Llances, eminentment esportiva enguany. L’alcaldessa comenta que des de fa dos anys la selecció es fa «de manera participativa», cosa que permet que «sigui el poble de Llançà qui triï» els premiats. Així, després d’una primera fase de propostes per part d’associacions i el filtre dut a terme per una comissió, els veïns van poder votar de forma presencial i telemàtica. Així, enguany s’atorga la Llança d’Or a Albert Mosqueda Lambert, Tito, pels vint-i-nou anys consecutius com a jugador i entrenador del CB Gifreu Llançà; la Llança de Plata a Andrea Valderas Blasco, geneta seleccionada pel Campionat d’Europa de Horseball celebrat a Verona, l’agost passat, i la Llança de Bronze a Joel Pallé Parrot, jugador que ha format part de la selecció catalana Sub-12 i Sub-14, guanyadors del campionat d’Espanya. Finalment, l’acte d’entrega dels guardons es clourà amb un concert en memòria de Núria Feliu, a càrrec de la cobla Ciutat de Girona.