Els Pastorets de Figueres celebra el seu centenari amb una funció protagonitzada «per l’elenc dels veterans»

El dimarts 26 de desembre, a les sis de la tarda, tindrà lloc una funció d'El primer Nadal dels pastors que promet ser «històrica»

Els Pastorets de Figueres, en una imatge d'arxiu.

Els Pastorets de Figueres, en una imatge d'arxiu. / Borja Balsera

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Un any més, els pastorets de Figueres prenen vida. En aquest cas serà a partir del dimarts 26 de desembre, a les sis de la tarda, en una funció que serà històrica, ja que El primer Nadal dels pastors, la sarsuela de mossèn Rossend Fortunet, compleix cent anys. Serà una sessió ben especial, explica Laia Alsina, presidenta de l’associació Els Pastorets de Figueres, protagonitzada «per l’elenc dels veterans», entre ells, actors que fa mig segle que els representen. Aquesta serà l’única funció que inclourà l’escena d’Herodes, a voltes qüestionada pel que suposa allargar la representació. També s’ha previst obrir-la amb el vídeo de celebració del centenari i cloure-la amb uns parlaments. El primer Nadal dels pastors també es representarà el dijous 28 de desembre, a les vuit del vespre, coincidint amb els Sants Innocents, cosa que propiciarà incloure «alguna broma sense un canvi en excés de l’obra, a excepció de l’escena final». L’última funció serà el dia 30 de desembre, a les sis de la tarda.

Laia Alsina admet que els pastorets de Figueres, que mouen un centenar de participants, entre ells molta gent jove que continuen amb ganes, «han passat molts alts i baixos en aquests cent anys, però hem d’agrair que fa uns vint-i-cinc anys es va crear l’associació sense la qual potser ja no existiríem i que va aportar esperit de comunitat». Un dels reptes ara, assegura, és mantenir i atraure més públic que, els darrers anys, ha fet una davallada.