Els Pastorets del Monturiol celebren els primers deu anys amb bona salut

Tenen previst fer quatre representacions, la primera a Mollet de Peralada aquest divendres 24 de novembre

Els actors i el Teatre de Figueres, ple a vessar. | JOSEP MARIA DACOSTA

Els actors i el Teatre de Figueres, ple a vessar. | JOSEP MARIA DACOSTA / CRISTINA VILÀ BARTIS. MOLLET DE PERALADA

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

En temps que costa portar públic als teatres per veure representacions nadalenques tradicionals, els alternatius Pastorets, que una quarantena de professors de l’Institut Narcís Monturiol de Figueres, amb Ernest Pibernat al capdavant, van imaginar fa deu anys, es mantenen frescos com el primer dia i davant l’estupor dels mateixos promotors d’haver arribat a la dècada i d’arrossegar tant públic. La bona salut de la proposta, que enguany inclou "un element nou i sorprenent en el contingut", és tal que aquest divendres a les nou del vespre ja inicien la tour del desè aniversari fent parada al centre cívic de Mollet de Peralada, i continuaran explorant més enllà dels límits comarcals, a Tortellà, l’1 de desembre; Garrigàs, el 5, i per tancar deixen el repte d’omplir el Teatre El Jardí de Figueres, el 15 de desembre.

Ernest Pibernat, que tot i estar jubilat de docent manté la direcció de l’espectacle "mentre duri el tremp", admet que ells mai no es plantegen res més enllà d’un any. "No som una companyia estable i estem sotmesos a moltes variables, entre elles, els canvis de professorat". Malgrat això, els sis papers principals estan molt consolidats i sempre els representen els mateixos actors. "Són el pal de paller", diu el director. Els acompanyen una vintena llarga de figurants amb més o menys paper i la col·laboració d’alumnat de cicles d’estètica i perruqueria del centre.

El secret de l’èxit "és la feina", creu Pibernat: "Al Monturiol hi ha un capital humà fantàstic i ens hi dediquem, ho treballem, fem les promocions i guanyem molt el temps amb tot això". Els seus Pastorets se sustenten en un guió fet en vers i en clau d’humor pel professorat, un text que cada any s’actualitza ajustant-lo als canvis socials del moment. "De misèries ja en tenim prou i el que ens cal és començar les festes amb una rialla", explica Pibernat qui reconeix que l’obra "té poc a veure amb uns pastorets convencionals i aquí, potser, rau l’encant". Les entrades es poden comprar als pobles o al web de Figueres a Escena o al de l’institut. Tots els beneficis es reinverteixen en projectes d’aquest centre educatiu. Així, entre altres, ja s’ha fet la millora de les instal·lacions de teatre o la sala de professors.