La música de Bach i Max Reger centren el concert de la Schubertíada a la Basílica

L’actuació es fa aquest dilluns 14 a càrrec de l’organista Joan Seguí, Cristina Cordero, a la viola; Oriol Prat, al violoncel, i Jaume Guri, al violí

L’organista Joan Seguí. | EMPORDÀ

L’organista Joan Seguí. | EMPORDÀ / REDACCIÓ. CASTELLÓ D’EMPÚRIES

Emporda.info

Era l’any 2018 quan els responsables de la Schubertíada van decidir sumar un nou escenari fora de Vilabertran: la monumental Basílica de Castelló d’Empúries. La tria no va ser pas casual, ja que en aquest temple es preserva l’orgue històric més gran de Catalunya. D’ençà d’aquella edició, quan va tocar l’organista oficial, Pau Riuró, les propostes no han deixat de sorprendre com l’any passat quan va actuar-hi la degana dels organistes en actiu, Montserrat Torrent (Barcelona, 1926). Enguany, l’organista convidat pertany a una altra generació, Joan Seguí (1996), qui compartirà protagonisme amb Cristina Cordero, a la viola; Oriol Prat, al violoncel, i Jaume Guri, al violí. La cita és aquest dilluns 14, a les 8 del vespre.

Aquest concert a la Basílica, l’únic que es fa en aquesta edició, tindrà un fil conductor, l’homenatge al compositor, organista, pianista i professor alemany Max Reger (1873-1916) amb motiu dels 150 anys del seu naixement. Personatge estretament relacionat amb el postromanticisme alemany de Wagner, Brahms i Wolff, de Reger s’han escollit tres peces per ser interpretades a la Catedral de l’Empordà: una suite i dos preludis. La resta són obres de Bach: Toccata en re major BWV 912, amb arranjament per a orgue del mateix Max Reger; Suite per a violoncel n.2 en re menor BWV 1008 i Preludi i fuga en re menor, BWV 532.

Els intèrprets que faran possible el concert són alguns dels talents més destacats del panorama musical català. Joan Seguí va entrar el 2005 a l’Escolania de Montserrat. Durant la seva estada, acompanyà el cor com a organista, tant a Montserrat com arreu d’Europa. Des del 2018 és graduat per l’ESMUC amb Matrícula d’Honor i en col·laboració amb la Universität der Künste de Berlín. Ha realitzat concerts d’orgue en solitari a Espanya, Portugal, Suècia i Alemanya. Col·labora habitualment amb el clavecí i l’orgue amb diverses orquestres, cors i consorts. Per la seva part, la violista Cristina Cordero (Madrid, 1998) destaca per «la qualitat del seu so» i la seva «solvència musical i interpretativa». Consolidada com una intèrpret versàtil, està sol·licitada com a solista i com a músic de cambra, havent participat en prestigiosos festivals com Verbier Festival, Schloss Elmau Festival o el Festival Emergents, i sent a més convidada amb regularitat per a col·laborar amb ensembles i grups de cambra per tota Europa.

La formació es completa amb el violoncel·lista Oriol Prat, integrant, des del 2013, del Cosmos Quartet i guanyador, el 2005, del primer premi al Concurs Arjau de Barcelona, el mateix any que va començar a tocar a la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. Posteriorment, el 2013, va entrar a la Joven Orquesta Nacional de España. Finalment, el violinista Jaume Guri, debuta com a solista el 2018 i, a banda de col·laborar amb diferents orquestres i ensembles, treballa regularment amb la companyia de dansa i grup creatiu Malpelo.