Correbars, correfoc, degustacions i fires d’artesania, a la festa de Sant Llorenç

La colla gegantera local celebra el seu quarantè aniversari amb una trobada dissabte

Els dos gegants de Castelló d’Empúries ballant, en una trobada gegantera. | COLLA GEGANTERA DE CASTELLÓ D’E.

Els dos gegants de Castelló d’Empúries ballant, en una trobada gegantera. | COLLA GEGANTERA DE CASTELLÓ D’E. / cristina vilà bartis. castelló d’empúries

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

«Aquesta és una programació molt completa, variada i interessant pensada per a tothom amb activitats clàssiques amb èxit assegurat, però també amb novetats». Així introduïa l’alcaldessa de Castelló d’Empúries, Anna Massot, la presentació de la festa major d’estiu, que engega motors aquest dijous i els manté encesos fins diumenge. Per il·lustrar-ho Pere Bahí ha dissenyat un cartell molt especial, a l’estil del joc Buscant a Wally, però on, a qui cal cercar entre una munió de personatges, és als dos gegants del poble: en Ponç Hug i l’Adelaida. Amb ell també es vol celebrar els quaranta anys del naixement de la colla gegantera i grallera local.

Enguany, la festa major s’enceta coincidint amb el dia del patró, Sant Llorenç. És la jornada en què tindrà lloc un dels actes més populars i d’èxit: el correbars de tarda que inclou un sopar amb acompanyament de la xaranga Zebrass Street Band. Li seguirà el pregó per donar el tret de sortida i la ballada popular d’El Foc de Castelló amb l’Esbart Dansaire i on s’han incorporat altres participants. Una altra de les propostes gastronòmiques que destaca la regidora de Festes, Cristina Bech, és la vuitena edició de les Tapes a la Fresca amb degustació de vins i caves dels cellers de la DO Empordà, que es farà divendres a la Llotja i el mirador de Can Malino. Per completar la jornada no faltarà la música amb l’orquestra Yo Suspendí EGB i un concert jove amb Boom Boom Fighters, Iseo & Dodosound i Vanila.

Una altra de les novetats és un mercat d’artesania que es fa a la Llotja, dissabte i que diumenge s’allarga tot el dia, i es completa amb la trobada gegantera i el sensacional correfoc Tempesta infernal amb Els Senyors del Foc, la Factoria de So, els Diables de l’Onyar i el Drac de Figueres. La nit es tancarà amb un concert amb els Catarres i Tutú-Keké i la dj Ona Giner, a la sala polivalent.

Dins la programació de Sant Llorenç, i com estrena, diumenge s’obrirà la jornada amb unes matinades i despertada amb els Fusellers, Grallers i Tabalers de Castelló que recorreran places i carrers. Tampoc faltaran activitats per als més petits amb jocs a la plaça Joan Alsina –es fan abonaments especials– i animacions amb el grup Cercle i La festa dels Xaxipiruli de La Sal dels Mars. «A causa de la sequera i les restriccions no podem realitzar festes de l’escuma», comenta la regidora Cristina Bech.

La molinera Joana Massissa

La festa també s’aprofita per estrenar, el mateix dia de la festa a les 8 del vespre, l’espectacle de carrer La molinera de Castelló d’Empúries. Encarregat per l’Ecomuseu-Farinera a la companyia gironina Teatre de Contacte, aquesta ha ideat una visita teatralitzada per diferents racons del poble. Set seran els actors que donaran vida a diversos personatges històrics vinculats amb el poble, entre aquests, la Joana Massissa, vídua del moliner castelloní Eusebi Massís o Joan de Serrallonga, el bandoler que, segons documents, va rondar per aquest territori. Susanna Romero, presidenta de Teatre de Contacte, explica que el grup fa més de dotze anys que du a terme visites teatralitzades «partint llegendes o personatges històrics». En aquest cas també ho han fet així i durant tres mesos han investigat, ideat un guió i preparat la dramatúrgia sota la direcció d’Òscar Palol. El fet que siguin set actors en escena permet que «la història sigui més rica». El resultat, on es juga amb la fama de faldiller que tenia Serrallonga, «és una mica culebrot», confirma Romero, sense amagar que les històries que s’entrellacen contenen pinzellades d’humor fent que el relat sigui «fresc i divertit».