Enguany, la Festa de Mas Pau es transforma i fa un viatge en el temps per recordar l’època romana amb el Festival Romà Vulcanus, que se celebrarà els dies 24, 25 i 26 de juny, a la Zona Esportiva. «Hem ideat aquesta proposta per homenatjar la Vil·la Romana de la Font del Vilar, jaciment d’època romana que es troba a la urbanització», explica Juli Quesada, regidor de Festes, destacant també que «aquesta iniciativa la va proposar la companyia d’animació Aestus».

Alhora, des del consistori d’Avinyonet de Puigventós –municipi al qual pertany Mas Pau–, s'explica que aquesta festa neix amb la voluntat d’arrelar-se. «Ens agradaria que d’aquí a deu anys, per exemple, es continuï celebrant, i que acabi tenint un reconeixement comarcal», diu Quesada.

De gladiadors a danses romanes

El programa de la festa és ben ampli, i és que per confeccionar-lo s’han tingut en compte «tots els públics, sobretot el familiar. I també hem buscat atractius pels adolescents», subratlla el regidor de Festes.

Al detall, el Festival donarà el seu tret de sortida el divendres 24, a les set del vespre, amb Demostració de poder, un espectacle de lluita de gladiadors. A partir de llavors, Mas Pau s’omplirà de gresca amb mostres de danses romanes de la mà de Nar Alhaya, cercaviles musicals a càrrec del grup Sübitus, visites teatralitzades a la Vil·la Romana de la Font del Vilar, o passades itinerants durant el matí de dissabte i el de diumenge amb la companyia Aestus. També destaca l’espectacle de foc Ignis Chorum, que omplirà d’espurnes la nit del dissabte 25. Durant tot el Festival Romà Vulcanus també hi haurà un mercat de paradetes d’artesania, atraccions i food trucks.

Festa popular i musical

Paral·lelament, també se celebraran altres actes en el marc de la Festa de Mas Pau. El divendres 24 tindrà lloc l’Homenatge a Joan Trayter i Malirach, amb motiu del vintè aniversari de la seva mort. Serà als estudis de gravació MusicLan, a les sis de la tarda. El dissabte 25 serà el torn d’una botifarrada popular, a les nou del vespre, a càrrec de l’Ajuntament d’Avinyonet, l’AFA de l’escola Gonçal Comellas i l’Associació Vendaval. Tot seguit, a dos quarts d’onze, s’esdevindrà un concert del grup Stop 80. I finalment, el diumenge 26, a les sis de la tarda, es farà la presentació del llibre Dubium. El Dilema, de l’historiador Toni Cobos.

Val a dir que en el marc de la Festa també estava prevista la celebració del segon Concurs de música MusicLan, però finalment s’ha ajornat, tot i que ja es treballa per buscar una nova data.