«La nostra principal voluntat era fer la festa major i així ho farem, tot i que amb menys actes respecte d’altres anys i amb control d’aforament», assegura Mon Bonaterra, alcalde de Vilamaniscle. Vol ser, aquesta, una celebració sòbria, que s’inicia aquest dijous i fins diumenge, però no per això menys distesa, principalment centrada en actuacions musicals, totes elles en un mateix espai, la pista de la sala, amb capacitat per a unes 300 persones, i sempre pensant en un públic variat, de totes les edats.

Vilamaniscle és un poble de petites dimensions, on hi viuen poc més de 200 veïns. Malgrat tot, a l’estiu aquesta xifra «es quadriplica» amb l’arribada d’un turisme de segona residència que fa molts anys que hi estiueja, «de tota la vida, un turisme tranquil i familiar». Enguany no s’ha pogut fer la tradicional Jazzejada però al llarg de l’estiu, tots els caps de setmana, els veïns han pogut gaudir amb concerts que s’han fet a la piscina, unes propostes «molt dirigides a la gent del poble» i que, segons l’alcalde, «han funcionat molt bé».

La festa major, però, ja és més oberta a un públic més ampli, susceptible d’arribar d’altres municipis propers. Les propostes comencen dijous, a dos quarts de vuit de la tarda, amb la presentació del llibre D’Abantes a Xurrencai. El parlar de l’Empordà de Robert Sabater, un diccionari, un recull de paraules, frases fetes i expressions que va començar a aplegar fa onze anys amb la voluntat de conservar un patrimoni que es va perdent de generació en generació per les influències de la normalització lingüística a l’escola i als mitjans de comunicació, i per l’augment de moviment de persones entre zones dialectals diferents.

El Foment del Montgrí tanca la festa | FOMENT DEL MONTGRÍ

L’endemà divendres, a dos quarts d’onze de la nit, actua The Bazaga’s, una coneguda banda de rock catalana que versiona èxits dels anys 60, 70 i 80, sempre amb el màxim respecte pels autors interpretats. Dissabte, la jornada arranca a dos quarts de set de la tarda, amb l’actuació del grup d’animació infantil Més Tumàcat, una formació nascuda fa quasi dues dècades que combina humor, música, circ i titelles. Ja a la nit, a les deu, els integrants de Minibús Intergalàctic, que es van estrenar per la festa de Sant Pere de Figueres, també se sumen al cartell per animar la festa major. Tot seguit, els relleva Stop 80, un grup de música enèrgic, elèctric al que els agrada la música dels 80.

Sardanes per acabar

La festa es clou diumenge amb una dosi més de música, en aquest cas tradicional. Es tracta del concert de sardanes que ofereix la cobla Foment del Montgí, a partir de les 12 del migdia. Creada el 1978 com a Foment de la Sardana, fa poques setmanes també van actuar a Figueres dins els concerts d’estiu. Totes les actuacions de la festa major són gratuïtes i s’han de fer amb tot el públic assegut. Aquest, però, per poder assistir, cal que reservi plaça prèviament.