El ranxo de Capmany és una antiga tradició, documentada de l’any 1732, el més antic de Catalunya, que es fa per carnaval. Juntament amb la resta de municipis que fan ranxo des de fa més de cent anys, Capmany celebrarà, aquest diumenge, la setena trobada de ranxos, sopes i escudelles històriques de Catalunya, que per primer cop es farà a l’Alt Empordà.

Serà una trobada transfronterera en la qual participaran les colles de Ponts, Vidreres, Verges, Castellterçol, Gelida, la Seu d'Urgell, Albons, el Soler, Montmaneu i Capmany.

Durant tot el matí, «Capmany convertirà l’esdeveniment en una gran festa per al poble», explica l’alcalde Joan Fuentes. La trobada permetrà gaudir de la germanor de les diferents colles i ensenyar les seves tradicions. També com a fet destacat, comenta l’alcalde, inclourà una Fira de cellers i productes com els naps de Capmany. «Serà una gran oportunitat per promocionar els nostres atractius, que el públic podrà conèixer i adquirir mentre gaudeix de l’oferta més lúdica».

Al matí, s’han programat sardanes, esbart dansaire, grallers, visita guiada, jocs i activitats, a més de l’elaboració d’escudelles, ranxos i sopes. Cada colla cuinarà dos perols i els tastets, que tindran un preu molt popular, es repartiran a partir del migdia.

L’alcalde de Capmany ha explicat que el dia abans se signaran els estatuts de la Federació de Colles de Ranxos, Sopes i Escudelles dels Països Catalans, una entitat que vol aprofundir en les coses en comú que tenen les colles que organitzen aquesta menja tradicional. «La Federació vol donar visibilitat a totes aquestes associacions i fer força, al mateix temps que treballarà per conservar les tradicions». Un primer pas serà demanar que aquests àpats populars, amb tanta història, es converteixin en patrimoni cultural, ha remarcat Fuentes, i puguin arribar a ser Festa Patrimoni Nacional.

L’alcalde anima el públic que vagi a Capmany a conèixer i gaudir d’aquesta tradició, tot aprofitant que durant tot el dia la trobada es convertirà en un gran aparador per al municipi. El visitant podrà degustar els ranxos, les sopes i les escudelles i al mateix temps degustar els vins de Capmany, tot aprofitant que tenim nou cellers al municipi, en les parades, que s’instal·laran a la plaça del Fort.

Tenint en compte que cada colla de les que arribaran a Capmany diumenge desplaça un munt de gent, Fuentes considera que la trobada «dinamitzarà el poble i serà un revulsiu per la vida econòmica del poble, tant per als allotjaments de turisme rural com per als establiments d’hostaleria que tenim al municipi».