La cantada d´havaneres de l´Escala, un dels actes més multitudinaris que es fan al poble al llarg de l´any organitzat per la Penya Blaugrana de l´Escala, estrena aquest dijous. a partir de les deu del vespre, un nou format. Els tres grups d´havaneres programats -Els Pescadors de l´Escala, Peix Fregit i Son de l´Havana- actuaran de forma intercalada, quelcom que ajudarà a fer un tastet de cada grup sense haver d´esperar-se al final. Aquest format ja es va provar, fa un mes, en la segona edició de la Cantadeta del Port d´en Per­ris i els resultats van ser tan bons que s´ha decidit provar-lo ara amb la gran cantada a la Platja.

Ja fa unes quantes edicions que els grups que actuen a la cantada no són fixos, sinó que van variant. Enguany la tria porta dos grups catalans veterans de les havaneres -Els Pescadors de l´Escala, fundat el 1964, i Peix Fregit, del 1972- i un de molt jove, Son de l´Havana, nascut el 2012 a Sant Vicenç dels Horts. Les tres formacions actuen en un escenari fix -la barca es va suprimir ja fa anys per la inestabilitat que imprimia als grups i la deficiència en la sonorització- ubicat a la Riba petita. En cas de mal temps, la cantada podria arribar a traslladar-se a alguna plaça interior o, fins i tot, suspendre´s. Aquesta decisió, però, sempre es pren abans de muntar l´escenari.

La cantada serà presentada pel periodista Espartac Peran, que ja ho havia fet fa tres anys, i començarà a partir de les deu del vespre. Malgrat això, els organitzadors recomanen arribar a l´Escala cap a les set de la tarda "per garantir-se així una plaça d´aparcament i no haver de fer moltes voltes", explica el president de la Penya Blaugrana de l´Escala, David Falgàs. També cal dir que a partir de dos quarts de vuit del vespre es posaran a la venda les 600 cadires de la Riba que, cada any, s´esgoten ràpidament. Juntament amb la cadira, que costa 4 euros, s´afegeix gratuïtament un got de cremat i dues cuques de llum. De cremat està previst servir-ne per unes 1.200 persones des de dos punts: la zona de la Riba i al bell mig de la Platja.

Retransmès en directe

El públic que no tingui cadira pot optar, com fa la majoria, per seure a la sorra de la Platja o veure-ho des del mateix Passeig. Es calcula que s´hi poden concentrar entre 8.000 i 10.000 persones, moltes de les quals s´hi desplacen expressament. Falgàs reconeix que molts dels assistents repeteixen any rere any, ja que la cantada de l´Escala s´ha convertit en una de les principals que es fan al país. El president, David Falgàs, reconeix que "tot i la feinada que suposa organitzar-la és també una gran satisfacció". Enguany, com ja va succeir l´any passat, la cantada serà retransmesa en directe a través del Canal 159 de Movistar+.