La biblioteca de Figueres acull aquest dilluns dia 4 de juny a les 19.00 hores la presentació del llibre Mujeres africanas. Más allá del tópico de la jovialidad, de Remei Sipi. L’acte anirà a càrrec de Pilar Heras i comptarà amb la presència de l’autora, que fa més de 40 anys que viu a Catalunya. Primer va arribar a Girona, després a Figueres, on va cursar el batxillerat i posteriorment es traslladà a Barcelona.

Obrir el coneixement

Hi ha un gran desconeixement sobre el pensament de la dona africana. No obstant, moltes de les seves reflexions són aportacions importants per la construcció de la identitat femenina dins i fora del continent. L’objectiu del llibre és donar a conèixer les lluites feministes de les africanes, malgrat els entrebancs dels governs, les religions i les seves tradicions. “També el llibre gira entorn els tòpics que la gent del nord es crea envers les dones africanes” i que Remei Sipi ha volgut desterrar, explica l’autora. En el seu setè llibre Remei Sipi vol mostrar que les dones de les diferents societats africanes no són dones que accepten passivament un destí que no han escollit, tal com moltes vegades són presentades pels mitjans de comunicació occidentals, sinó dones que lluiten malgrat les barreres que els posen els seus governs, les seves religions i les seves tradicions.

Remei Sipi Mayo Rebola (Guinea Ecuatorial 1952) és escriptora i editora i també especialista en la temàtica de les dones africanes i migrades, en literatura de dones africanes i en temes de gènere, a més de comissària d’exposicions i cofundadora de diferents associacions com E’Waiso Ipola, Yemanjá. Ha publicat numerosos articles i llibres com: Inmigración y género: el caso de Guinea Ecuatorial; Les dones migradas: apunts, històries, reflexions, aportacions; Cuentos Africanos. Aquesta és la primera vegada que Sipi presenta un dels seus llibres a Figueres, ciutat amb la qual guarda una estreta relació.