Helena Cusí era molt més que una professora de matemàtiques, actriu o directora de teatre. Era una persona molt humana que va saber transmetre la seva passió per les arts escèniques a desenes de joves estudiants de l´INS Ramon Muntaner de Figueres. Ara, bona part d´aquests que compartiren amb ella l´entusiasme dalt de l´escenari, així com companys de professió, s´han unit per donar forma a un musical de nova creació, 'La dama del teatre', que li vol retre homenatge. Serà aquest dilluns a les 9 del vespre al Teatre El Jardí de Figueres.

El muntatge ha estat imaginat i dirigit per un exalumne de Cusí, Pep Ribas, amb qui sempre va mantenir molta complicitat a l´hora de crear els musicals de fi de curs del centre gràcies al seu entusiasme i formació com a ballarí. "Quan em van dir que havia mort vaig començar-hi a pensar, vaig compartir la idea amb amics seus, vam escriure el guió plegats i ara som unes vuitanta persones implicades", explica Ribas. Des del passat mes de març que assagen al centre cívic Creu de la Mà. Per bastir el musical s´han recuperat números de ball -jazz i hip hop- d´anteriors musicals dirigits per Cusí com Moulin Rouge i Sister Act. També s´estrenen tres nous números de jazz de Broadway i dansa contemporània.

Per a l´obra, on apareix la figura d´Helena Cusí representada en tres professors que volen fer un musical, disposen de la complicitat d´alguns companys de Cusí, així com de la total predisposició de la família. A més, també hi participa la coral de l´institut, dirigida per Mercè Martí. Tant Francesc Canet, director del centre, com Joan Manuel Soldevilla, responsable de continguts, remarquen l´encert de la iniciativa nascuda espontàniament "de les bases de l´alumnat i que l´han conduït i executat ells".

Vessant solidària

D´altra banda, cal destacar la vessant solidària d´aquest acte. Tot i que l´accés és lliure es proposa taquilla inversa, és a dir, que a la sortida el públic pot aportar la voluntat. Una part del que es recapti ajudarà a finançar les despeses del muntatge i, la resta, es destinarà a l´Oncolliga Girona.