Housch ma Housch, un dels millors clowns del planeta, actua cada nit al Lido de París i el 24 de març deixarà, per una nit, el seu món habitual per actuar a la gala inaugural del Festival Còmic. "Cada any El Jardí s'ha convertit en un cabaret el primer dia del Festival i en aquesta ocasió es comptarà amb artistes dels dos cabarets més importants de París: el Lido i el Crazy Horse, Housch ma Housch i Orro Wessely, que actuaran a Figueres" explica Xavier Valentí, codirector del Festival: "La voluntat és fer créixer la gala i convertir-la en un espectacle de referència, amb els millors artistes catalans, per pujar el llistó cada any una mica més". Aquella mateixa nit es podrà gaudir en directe de l'humor del popular humorista televisiu Santi Rodríguez.

La programació, en la qual encara s'està treballant, inclou com a novetat, per al dia 26, un grandíssim club de la comèdia a càrrec de quatre grans mestres de l'humor: Alex O'Dogherty, José Corbacho, Peyu i Godoy, un espectacle d'humor de micro al més pur estil stand-up, "amb el qual es pretén captar nous públics i fer que vagin al teatre seduïts per les cares més populars del món de l'humor, tal com ja s'ha fet en edicions anteriors amb Chiquito de la Calzada o Faemino y Cansado", apunta Valentí.

Per al 27 i com a cloenda, a Figueres arriba la proposta de Los Toreros Muertos "com una manera festiva de cloure el Festival". L'única actuació a Figueres d'aquesta mítica banda liderada per Pablo Carbonell va ser el 1987 a la plaça de l'Escorxador, "un concert que va ser definitiu perquè a Figueres germinessin propostes com les barraques de la plaça Catalunya i que en certa manera va revolucionar la ciutat". Ara Pablo Carbonell torna a la càrrega més irreverent que mai per celebrar els 30 anys del grup amb una proposta on es barreja l'humor, el teatre i la música i que els organitzadors del Festival acullen amb especial il·lusió: "ens trobem que cada proposta del Festival és única i s'acaba convertint en una producció pròpia".

Com en anteriors ocasions, s'aprofita el Festival per portar l'humor gratuïtament al centre de la ciutat, gràcies al patrocini de Citroën, a la plaça Catalunya. Pep Plaza, l'home de les mil cares, actuarà el 25 de març; la Companyia Kadavresky, una companyia de circ amb cinc acròbates que han fet de l'humor la seva carta de presentació, el 26, i l'humor i les acrobàcies de Les moldaves, el 27. El Festival -que encara s'està acabant de cuinar, "de forma artesanal", com diuen els seus directors- pretén portar aquest any activitats paral·leles a la ciutat i estendre la programació als barris, per "socialitzar l'humor i fer-lo cada cop més popular".