La Festa de la Sal arriba aquest any a la XVIII edició. Una de les novetats d'aquest any és que el foc del ball del drac s'encendrà de la forma ancestral, amb pedra foguera i bolet de soca. D'altra banda, a més del grup de 20 dansaires NAHIA DANTZA TALDEA DE BEASAIN (EUSKADI), també assistiran a la Festa una cinquantena de membres del CORO BEHEKO PLAZA DE ZUMAIA (EUSKADI), convidats pel Grup de Danses La Farandola i el Cor Indika de l´Escala.

L'esdeveniment d'enguany afegeix la bona notícia que la Generalitat la va incloure, el passat mes de febrer, en el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, valorant la implicació de la gent del poble en la recuperació i difusió del patrimoni històric de l´Escala, així com l´arrelament i el ressò mediàtic que ha anat adquirint amb el temps.

La Festa de la Sal va començar l´any 1997 per a commemorar el III Centenari de l´edifici de l´Alfolí, antic magatzem de sal, quan aquesta mercaderia indispensable per a la conservació dels aliments arribava en grans vaixells de cabotatge al port de l´Escala, s´emmagatzemava a l´Alfolí i es distribuïa als pobles de l´interior. L´Alfolí de la Sal, després d´una intensa campanya de defensa va ser declarat Bé Cultural d´Interès Nacional per al Generalitat de Catalunya.

Aquest acte festiu formava part d´un programa de quatre festes organitzades des de l´Arxiu Històric per a commemorar centenaris de la vila. El 1995, Centenari de l´Enllumenat Elèctric, es va organitzar la Festa de la Llum. El 1996, segon centenari del safareig i la font, es va organitzar la Festa de l´Aigua. El 1997, tercer centenari de l´Alfolí, es va organitzar la Festa de la Sal i el 1998, quart centenari de la torre de Montgó, de defensa contra la pirateria, es va celebrar la Festa del Foc. El grau de participació i d´implicació de la gent amb la seva història i la massiva assistència de públic, va fer que es valorés la possibilitat de celebrar-les d´una manera continuada i de les quatre festes es va decidir per votació popular continuar amb la Festa de la Sal atès que era la que millor representava els orígens pesquers i saladors del poble de l´Escala.

Al llarg d´aquests divuit anys la Festa de la Sal ha evolucionat mantenint l´estructura en 4 elements: els oficis, l´intercanvi de danses, les cançons tradicionals i la cuina dels pescadors. Així, a les 17h el so de corns marins inicia la festa amb la mostra d´oficis mariners i l´arribada del vaixell de la sal. A les 19h, es fa l´intercanvi de danses entre el grup La Farandola de l´Escala i el grup convidat (enguany del País Basc destacant les danses ancestrals de l´Escala: les Nyacres (ball de pescadors de la badia de Roses), el Ball del Drac (originari de l´Escala que incorpora l´element foc en la seva execució) i la Farandola (ball de participació popular que es balla a l´Escala des de temps immemorial). A les 23h, la Trobada de cançons vora mar és una mostra de cançons tradicionals amb actuacions espontànies. Tot el dia les tavernes fan tastets de plats mariners: pa amb tomata i anxoves, sardines a la brasa, sípia amb mandonguilles, sípia amb pèsols, sardines escabetxades i fideuà.

A la Festa de la Sal hi participen més de tres-centes persones del poble de totes les generacions i hi acudeixen cada any prop de deu mil persones de públic que gaudeixen d´una festa plena d´autenticitat, en el marc incomparable de la platja de l´antic port de l´Escala.