Viure el Carnaval en solitari o viure'l en colla és quelcom molt diferent. I viure'l en una colla de petites dimensions o una de grans dimensions també ho canvia tot. Això ho saben bé els integrants de les colles Joves Barrakers de l'Escala-Giro de Xarnera de Viladamat, unides en una de sola des del 2014. Cinc anys durant els quals els seus integrants han anat recollint destacats premis en el Carnaval de l'Escala, principalment, guardons que reconeixen l'esforç i la creativitat de les seves carrosses.

Part del públic que l'any passat va anar a veure el Carnaval de l'Escala no podrà oblidar el gran King Kong mecànic que van lluir. «Sempre que fem una carrossa, la fem per competir», reconeix Eva Guinart, integrant de la formació que arrossega quasi dos-cents participants. Les habilitats d'uns i altres han permès que cada any se superin. Així, fa tres anys van sorprendre emulant el drac de Bola de Drac amb el qual van endur-se el primer premi. Com també ho van fer fa dos anys quan es van submergir en el món de Nemo. Amb el King Kong de l'any passat, van quedar segons. «Nosaltres lluitem per fer una car­rossa vistosa, espectacular, amb el pressupost que tenim, és clar, i les nostres possibilitats», comenta Guinart.

A la carrossa, doncs, la colla hi bolca moltes hores. De fet, la temàtica és la primera decisió que prenen una desena de persones, les més implicades, pels volts de Nadal i determina com serà la disfressa. Entre els integrants de la colla no hi ha especialistes, però sí persones més o menys hàbils, diu Guinart, tot afegint que «s'aprèn mentre es va fent». Totes les bèsties que han creat parteixen d'una estructura de ferro com a base i, posteriorment, es cobreix amb polieretà i es modela. Guinart avança que aquest any també presenten «alguna cosa innovadora». «El Carnaval és com una adicció, cada any intentes superar-te», afegeix Guinart.

Joves Barrakers-Giro de Xarnera és una colla tan nombrosa potser perquè és molt assequible, diu Guinart. A diferència d'altres formacions carnavalesques, cada integrant paga una quota de 45 euros que inclou l'elaboració de la carrossa i la disfressa ja feta. Això és, segons Guinart, determinant per a moltes famílies. A més, apunta, «som una colla molt fiestera».