El Carnaval de Roses ja escalfa motors per engegar a tot gas aquest dijous a les 10 del vespre amb la cercavila de benvinguda de Sa Majestat el Rei Carnestoltes. El Carnaval és un engranatge que fa anys que roda d'una forma precisa. L'estructura d'actes és la mateixa i, any rere any, es van afegint petites modificacions per millorar el seu funcionament. Com permetre, enguany, a la fi de la rua de divendres, la sortida de les 55 carrosses que ja s'han inscrit -una xifra una mica inferior de la de l'any passat- per la mateixa avinguda de Rhodes i no per la Gran Via. «Això reduirà sensiblement el perill que hi havia fins ara», reconeix el regidor Francesc Giner.

El Carnaval rosinc mobilitza cada any unes 4.000 persones disfressades. Molts milers més, però, assisteixen a les tres grans rues de Carnaval que es fan divendres a partir de les 9 de la nit, dissabte, a les 4 de la tarda, i diumenge, a partir de les 12 del migdia. Giner explica que la rua de dissabte, la infantil, ha agafat cada vegada més pes dins el programa. «És com la de diumenge, però incorporant més nens», argumenta. La desfilada infantil, a més, es complementa amb una discomòbil a l'envelat de la plaça Frederic Rahola, escenari principal on es fan tots els balls de Carnaval.

Tant la rua de divendres, la nocturna (a les 21 hores), com la de diumenge, diürna, són les més multitudinàries i suposen una injecció econòmica per a Roses molt important. En aquest sentit, el poble queda totalment col·lapsat i tots els restaurants i espais de restauració en surten beneficiats. «És un cap de setmana on es treballa», assegura Giner, que és del parer que el Carnaval de Roses ha millorat sensiblement els darrers anys. En aquest sentit, un dels grans canvis que ha permès fer aquest gir envers la qualitat ha estat la creació del Consell de Carnaval. «Quan jo vaig arribar, el Carnaval havia tocat fons, les rues eren molt lamentables, estaven enfocades envers la diversió i no cap a l'espectador. Va ser el moment d'obrir els ulls i ho hem corregit», rememora. Des d'aleshores, s'apliquen normatives com la prohibició de beure o menjar durant la rua. «I si una colla incompleix algun manament, és sancionada», comenta Giner. La sanció implica col·locar la colla al final de la rua, és a dir, en els pitjors llocs.

A la vegada, amb la creació del Consell de Carnaval també es va impulsar un concurs on es premia les millors carrosses i disfresses. El premi és, de nou, «escollir el lloc dins la rua de l'any següent». «Tot això ha fet que les colles s'involucrin molt més i que, des de l'octubre, ja hagin començat a treballar en les carrosses», explica Giner, molt satisfet d'aquest canvi que suposa un revulsiu per al Carnaval.

Música a totes hores

Música a totes hores

La festa carnavalesca, a Roses, té molts moments àlgids. Cal dir que hi ha un munt de balls. Dijous actua el grup de versions La Loca Histèria i Dijous Kuit, a l'envelat. Aquest ball va a càrrec de Joventut Rosinka. Divendres, la marxa la posen els grups de versions Banda Neon i l'Orquestra Mitjanit. Això a l'envelat, perquè a la pista annexa al pavelló hi haurà la discomòbil Sarau.

Dissabte, a banda de la gresca dels més petits, a les 10 del vespre s'ha previst el ball de Carnaval de la Suf amb Albert Paulo. Una hora més, a la pista del pavelló, la discomòbil Sarau s'encarregarà d'amenitzar la nit. Li prendrà el relleu l'Hotel Cochambre, a la mitjanit, però a l'envelat de la plaça Frederic Rahola.

Diumenge també hi haurà gresca. Aquest cop a les 6 de la tarda amb l'orquestra Selvatana, també a l'envelat. Aquest dia, una hora més tard, tindrà lloc la proclamació del Rei i la Reina de la Gent Gran del Carnaval 2020 i la lectura del Testament del Rei Carnestoltes. Tot plegat, amenitzat per l'orquestra Selvatana. Serà al vespre, però, quan es coneixeran els noms dels nous Reis i Reina del Carnaval 2020 i dels seus homòlegs infantils. De nou, amb més ritme de la discomòbil Sarau.

El darrer dia de Carnaval és dilluns. La cloenda, per descomptat, serà gastronòmica amb la tradicional arrossada per a 3.500 persones al pavelló. A la tarda ja es cremarà en Carnestoltes.