Els jardins del castell de Peralada tornen a acollir, el 25 de desembre, dia de Nadal, a les 7 de la tarda, la primera de les quatre representacions del pessebre vivent, una tradició molt arrelada a Peralada que fan possible més d'un centenar de veïns del poble. Enguany, l'escenificació innova l'escena inicial de la presentació així com introdueix alguns canvis reubicant certs quadres dins el recorregut.

El coordinador del pessebre vivent de Peralada, Miquel Brugat, reconeix que aquesta tradició és molt viva al poble i que tothom hi està implicat d'una manera o altra. El centenar llarg de figurants i la quinzena de persones que gestionen la part tècnica repeteixen any rere any, tot i que també hi ha incorporacions noves. «La majoria fa tota la vida que participa al pessebre i hi ha persones que, fins i tot, fan el mateix personatge des de fa anys», comenta Brugat, com és el cas del ferrer o la dona que fa l'allioli. Brugat és del parer que «a Peralada no seria Nadal sense el pessebre». «Estem molt acostumats el dia de Nadal, per exemple, després del dinar a anar cap al pessebre, és part de la tradició, sempre ho hem fet».

Enguany no serà diferent. Tot és a punt i ja tothom sap el personatge que interpretarà, disposa del vestuari facilitat per l'Ajuntament i coneix en quina escena apareixerà. A la majoria, els figurants resten immòbils però en algunes es mouen com és el cas del mercat -on es recreen oficis antics, alguns ja desapareguts, com les brodadores, les filadores, les remeieres o el picapedrer- o l'escena dels pastors, on hi ha el popular caganer. Això dota els quadres de més vida i autenticitat. També la presentació inicial, que es fa a l'auditori del Festival, i que cada any es transforma té acció. En aquesta edició seran cinc els actors que li donaran vida i que representaran els quatre profetes i l'àngel que anunciarà el naixement de Jesús.

El recorregut per les més d'una quinzena d'escenes del pessebre, que recreen la vida del poble durant els temps del naixement de Crist, és semblant al d'anys anteriors tot i que, com explica Miquel Brugat, s'adapta cada hivern a les modificacions que fan els responsables del parc del Castell, dins el procés de recuperació d'aquests jardins. «És un espai natural que amb poca cosa que facis queda fantàstic», diu.

Més passis i aparcament

A banda de la primera representació, que es farà aquest dimarts 25, el pessebre vivent també es podrà veure el dia de Sant Esteve, el 30 de desembre i l'1 de gener. Només es farà un passi cada dia, a les 7 de la tarda. L'entrada al pessebre vivent, inscrit dins l'Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya, es troba just davant l'aparcament d'accés al centre històric, conegut com Sant Sebastià. El preu de les entrades és de 5 euros per persona però els infants fins a 12 anys i amb el Carnet del Super3 tenen l'accés gratuït.