Siddartha Vargas i Helena Bagué, ànimes i fundadors del grup El Pot Petit, encara no se´n saben avenir. Des de l´estrena del seu segon cd, 'Ritmes i Rialles', fa quasi tres anys, el seu projecte d´espectacles infantils de qualitat s´ha consolidat plenament. Ara, però, fan un nou pas: l´estrena molt esperada, aquest diumenge, del seu tercer treball, 'A l´aventura'. Serà a l´Auditori de Girona, dins el Festival Streness, i davant de 1.200 persones.

Vargas i Bagué confessen que haurien volgut estrenar el disc al Teatre de Figueres, davant del seu públic més fidel. El tancament de l´equipament per unes obres de millora, que encara no han començat, els va fer cercar l´alternativa més propera, malgrat que no renuncien a fer-ho a Figueres, potser a final d´any. La massiva resposta del públic a Girona -es va penjar el cartell de sold out fa més d´un mes- els omple d´il·lusió i, també, de responsabilitat. Això es copsa només veient la dinàmica que han establert aquest cop. Per enregistrar el disc ja van decidir aturar l´activitat i ara fa un parell de mesos que preparen el concert pel qual la formació creixerà fins als tretze components.

A l´aventura, gravat als Estudis Ground i sota el segell U98 Music, és el resultat del procés de maduració del grup. "Tot allò que hem viscut junts aquests darrers anys és el pilar d´aquest nou treball", assegura Vargas. Un cd que inclou dotze noves cançons amb lletres de Josep Rovira, Pau Oliver i els mateixos Bagué i Vargas. "Són totes elles de creació pròpia i d´estils molt variat: hi ha un ska, un swing, una rumba, una balada...", diu Bagué, que creu molt important despertar, des de ben petits, l´interès per tot aquest ventall musical. "Tenim uns músics molt bons que ens permeten tocar de tot", diu. El secret que una cançó funcioni és difícil de saber. "Agafem emocions que sabem que els nens hi poden connectar i les personifiquem amb algun personatge més aviat divertit", explica Vargas.

Tant Vargas com Bagué s´han compromès totalment amb la seva feina. "Hi ha pocs grups que sobrevisquin només fent actuacions i nosaltres ho hem aconseguit, malgrat que és molt dur", reconeixen. En contra tenen la imatge que se li ha atorgat als espectacles familiars, tots de creació pròpia i original, dins el món de la cultura. "Tenim la sensació de ser un subgènere quan, realment, oferim uns concerts amb molts intèrprets a l´escenari i, en canvi, estem del tot desvaloritzats", argumenten tot afegint que, a voltes, es troben que els programadors destinen partides ridícules al públic familiar davant els grans pressupostos per als d´adults. Aquesta lluita és comuna a tot el sector que ja planteja unir-se per canviar aquesta dinàmica. "Fa temps que reivindiquem el nostre paper, que allò que fem té un valor i que els infants es mereixen veure espectacles de qualitat", apunten tot afegint que "a nosaltres ens avalen les famílies, són elles les que ens fan seguir endavant, les que ens fan sentir tan valorats i estimats".

Set milions de reproduccions

El Pot Petit no deixa mai d´avançar i obrir-se nous camins, com el naixement d´El Pot més petit que adapta el seu espectacle al públic de les escoles bressol. L´altre pal de paller és la immersió que han fet dins el camp de l´audiovisual amb un èxit fulgurant. Els vídeos de les seves cançons al canal YouTube ja han superat, en conjunt, els 7 milions de visualitzacions, fent el gran salt aquest darrer any. "És al·lucinant", reconeixen ells mateixos. Hi ha peces, com El lleó vergonyós, que estan a punt d´assolir el milió de reproduccions.

El secret, creuen ells, és aportar alguna cosa més. Els vídeos, doncs, són molt creatius, barregen imatges del grup amb il·lustracions de gran qualitat de Guillem Moner amb una màgia molt especial. "Abans, els nens ens deien haver-nos vist en algun concert, ara ho fan pel YouTube", diu Bagué. Per contrarestar aquesta febre i dirigint-se ja als adults, dins el nou cd d´El Pot Petit expliquen com els agrada fer vídeos "però els demanem que en facin un ús responsable".