El canvi climàtic amenaça de forma constant a la Terra. En unes quantes dècades, paratges de la naturalesa poden desaparèixer per sempre. Glaceres, arxipèlags, reserves naturals o paradisos subaquàtics es troben en perill per l'escalfament global, però també per unes aigües més elevades i pel pas cada vegada més depredador de l'ésser humà.

No obstant això, encara ets a temps de gaudir d'aquests increïbles paratges si et dónes una mica de pressa. Aquí teniu 5 llocs amenaçats que val la pena visitar abans que sigui massa tard.

Parc Nacional de les Glaceres

En menys de vint anys, aquest parc nacional nord-americà situat a Montana, a la frontera amb Canadà, desapareixerà completament. L'escalfament amenaça l'aspecte d'aquesta reserva, que compta amb més de 260 espècies d'aus i 62 de mamífers. Fa 100 anys el parc comptava amb 150 glaceres. El 2005, en canvi, tenia tan sols 27. Per a l'any 2030 s'espera que no quedi cap.La jungla de Madagascar

Madagascar, la quarta illa més gran del món, comptava amb més de 300.000 quilòmetres quadrats de jungla. Actualment, i després del pas de l'ésser humà per l'illa, té poc més de 50.000. La desforestació és la gran amenaça i, si continua a aquest ritme, en 35 anys no quedarà res. La jungla de Madagascar desapareixerà juntament amb les espècies de l'illa, de les quals el 80% són úniques.

VeneciaVenècia podria convertir-se en la primera ciutat submarina del món

. El substrat salobre que suporta els edificis de Venècia s'enfonsa a un ritme de 1,5 mil·límetres a l'any. A això cal afegir-li la pujada del nivell del mar a un ritme d'entre 4 i 6 mil·límetres. Si se sumen tots dos factors, als canals venecians els queden uns 70 anys sobre la superfície. Per alentir aquest procés, el govern italià i la comunitat internacional estan creant més canals i comportes.

El mar Mort

Les aigües d'aquest 'mar' són tan salades que els banyistes no poden enfonsar encara que vulguin, d'aquí el nom. El llac salat més gran del món té una profunditat de 337 metres, però en les últimes quatre dècades ha perdut un terç del seu volum. ¿La causa? La seva única font d'aigua és el riu Jordà i aquest està sent sobreexplotat per Jordània i Israel. A aquest ritme, el riu i el mar Mort desapareixeran en uns 50 anys, segons els científics.

Les illes Maldives

A aquest arxipèlag de 1.200 illes al sud-oest de l'Índia li podrien quedar menys de 100 anys. L'única causa de la seva desaparició és l'enfonsament. El mar s'està empassant les Maldives. Tenint en compte que el 80% de les illes estan a tan sols 3,3 metres sobre el nivell de l'aigua, els danys als corals que generen terreny i la pujada general del nivell de la mar podrien fer desaparèixer l'arxipèlag abans d'un segle.