El sector anxover ha escollit aquest any la cuinera Carme Ruscalleda per rebre l'Anxova d'Or per la seva ajuda a la difusió del producte gastronòmic estrella de l'Escala. D'altra banda, l'empresari i exdirectiu del Barça Anton Parera, que té una segona residència al municipi i està implicat en diferents activitats culturals locals, serà el pregoner de la Festa de l'Anxova, que se celebra el primer diumenge d'octubre i arriba ja a la 27a edició.

Aquest divendres, 22 de setembre, es posa en marxa la Ruta de la Tapa de l'Anxova, que es va iniciar fa set anys com una nova fórmula per donar a conèixer aquest producte implicant-hi el sector de la restauració local. Aquest any hi ha més establiments implicats que mai, arribant a un total de 49. A la web www.visitlescala.com es pot consultar els horaris de cada establiment.

Fins el dia 1 d'octubre, els usuaris, amb una mena de passaport de la ruta en mà, poden anar tastant les diferents tapes i segellant aquells establiments pels que han passat. Qui les hagi degustat totes i entregui el seu passaport completament segellat podrà votar quina ha estat la millor tapa de l'any i quina li ha semblat més original. A més, entrarà en un sorteig d'un àpat al Celler de Can Roca per a dues persones.

Qui hagi aconseguit el segell de 26 tapes participaran en el sorteig de cinc tiquets de 50 euros per gastar en els comerços de la Unió de Botiguers i Empresaris Turístics de l'Escala durant el mes d'octubre, mentre qui segelli les 21 tapes de fora del nucli antic participarà en el sorteig d'un àpat per a dues persones al Restaurant Santa Pau de Sant Pol de Mar, propietat de la prestigiosa cuinera Carme Ruscalleda.

Es repeteix l'experiència de l'any passat d'oferir servei gratuït del Carrilet en direcció a Montgó i a Sant Martí d'Empúries, els dissabtes i diumenges de la ruta, entre les set de la tarda i la mitjanit, amb l'objectiu de facilitar el desplaçament entre els diferents establiments.

La ruta s'acaba el dia 1 d'octubre, coincidint amb la jornada de la Festa de l'Anxova, en què hi haurà el pregó i el lliurament de l'Anxova d'Or (11h, a la Platja), la degustació popular d'anxoves (12h) i una cantada d'havaneres amb el grup Oreig de Mar.

"Una festa que arriba amb la mateixa força i il·lusió de fa 27 anys per mostrar una manera de ser i de treballar, així com per promocionar un producte de qualitat que marca la identitat d'un poble", remarca l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, el qual destaca també que "l'anxova esdevé la gran protagonista durant 15 dies, amb propostes originals i variades perquè pugeu gaudir de totes les seves vessants".

Les persones que participin a la degustació popular d'anxoves, podran bescanviar el tiquet de la degustació (que costa un euro) per una participació de 0,15 euros en un número de la loteria de Nadal, per gentilesa de l'administració de loteria Anxova Milionària de l'Escala.

Com en anteriors edicions, l'Agència de Desenvolupament Econòmic i Turístic de l'Escala organitza un concurs a la xarxa Instagram entre les persones que utilitzin les etiquetes #AnxovadelEscala #visitlescala per difondre la participació a la ruta i segueixin el perfil de @visitlescala. El guanyador s'endurà una sortida amb veler de creuer i un àpat per a dues persones.