Fa tres anys, el fisioterapeuta Carles Barnés va tenir la pensada de fer-li als seus fills ­-en Marc, que aleshores tenia 3 anys, i a en Carles- un tió amb rodes. "M´agrada el bricolatge i la idea inicial era fer un trenet, però va sortir un tió", reconeix. La proposta, que va seduir els seus fills, la va veure una pacient seva, la Maria Àngels, que li va recomanar patentar la idea. Així va ser com va néixer el tió amb rodes, un objecte decoratiu que s´ha transformat en una joguina que amaga més d´una sorpresa al seu interior.

Quan Barnés, que va néixer a la Jonquera i que, des de fa tres anys, viu a Vilafant, va decidir-se a tirar endavant aquest projecte, es va assessorar a través d´una agència especialitzada en patents que va gestionar tots els tràmits. Ell, per la seva banda, va cercar la complicitat d´una fàbrica que volgués elaborar aquest tió tan especial, dirigit a infants d´entre 1 i 8 anys. La va trobar a Sant Pere de Torelló. Es tracta de Can Cels, una empresa familiar de torneria mecànica de fusta especialitzada en joguines artesanes. "Ells van desenvolupar el prototip, però la meva dona Rebeca va tenir la idea de fer una cavitat per posar-hi caramels o joguines petites", comenta Barnés, que ja ha rebut les primeres reaccions positives per part del públic. "La gent ho veu curiós i tothom creu que és molt encertat", confessa. Com a curiositat, Can Cels és la fàbrica que, des de fa més de tres dècades, crea les baldufes del Museu del Joguet de Catalunya. De fet, a aquest centre museístic, Barnés ha fet, recentment, donació d´un dels seus tions.

Lluint la barretina catalana

El tió amb rodes, fet amb fusta de pi, és una joguina homologada per a nens més grans de 18 mesos. La seva forma és curiosa. Les dues rodes de davant són més grans que les posteriors perquè la cara -molt somrient- quedi alçada. A més, llueix la típica barretina. Completa el conjunt una corda vermella per arrossegar-lo.

Actualment, només hi ha una mida estàndard -27 centímetres de llarg-, però l´objectiu del seu creador és fer-ne, l´any vinent, de diferents mides com li han suggerit des d´algun centre escolar. La joguina ara es pot trobar a la Fira de Nadal de Figueres per 29 euros o també a través de la web tioambrodes.cat.