Figueres es prepara per viure dos caps de setmana de plena activitat. El 29 d'abril arrenca una programació de 180 activitats que s'ha presentat aquest dilluns per desgranar les diferents propostes que ompliran de festa la ciutat. Figueres es prepara per ser capital de la sardana el 2017 amb un pes important de les sardanes en les Fires i Festes de la Santa Creu. Un any més les activitats per al públic infantil i familiar tenen un pes molt important. Cal destacar que enguany no hi haurà un dia d'atraccions a un euros, per evitar la manca de seguretat que l'any passat va provocar a massificació de gent, ha destacat l'alcaldessa Marta Felip.

I per als joves enguany s'ofereix una imatge renovada de les Barraques amb més seguretat, a l'interior, i un servei de bus ampliat perquè els joves puguin utilitzar el servei públic, tant per anar com per tornar de barraques. En conjunt l'Ajuntament ha invertit aquest any uns 380.000 euros, un pressupost similar al de l'any passat.

Una de les activitats que donarà el tret de sortida a les Fires és el pregó del dia 30 d'abril que recau en el Consell d'Infants. Amb el suport d'Aula de Teatre estan preparant una obertura ben especial. D'entre les 180 activitats previstes cal destacar la implicació de les entitats. Més d'un centenar d'associacions, destavaca l'alcaldessa, donen suport a les Fires programant unes 140 activitats. Pel que fa a l'edició d'enguany hi han petits canvis d'emplaçament com ara l'envelat que torna a la plaça Catalunya, per on passaran les millors orquestres del moment, La mostra de flors ocuparà enguany un espai privilegiat, es trasllada a la Casa Nouvilas, fet que obrirà al visitant la planta baixa de l'edifici del carrer Nou. Manté el seu emplaçament les justes, al fossar del castell de Sant Ferran, on diumenge es tancarà la festa amb els focs d'artifici que començaran mitja hora més tard, per fer-ho compatible amb les lluites al mateix emplaçament.

Una altra de les activitats estrella del programa torna a ser les Fires de l'1 de maigm organitzades pel Casino Menestral que per primer cop inclou una Fira d'Intolerància en alimentació. Per informar àmpliament del programa, l'Ajuntament col·locarà quatre plafons informatius, a la Plaça Catalunya, a la Plaça de l'Ajuntament, a la Plaça Josep Pla i a la Rambla.