La memòria de la mar. Així és com han volgut definir enguany la Festa de la Sal de l´Escala. Engegada l´any 1997 per rememorar els orígens de l´antic port escalenc, la festa ha arribat a la majoria d´edat amb molta empenta i celebrant haver estat inclosa dins el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. La festa, que es durà a terme just aquest dissabte i diumenge, té com a novetat la participació del grup de danses Nahia Dantza Taldea de Beasain, a Euskadi, que vindran acompanyats del cor Beheko Plaza. "Seran una setantena de persones les que vindran", explica Boix. Les dues formacions actuaran dissabte al costat del grup La Farandola del CER l´Escala i, a més, participaran en el cercabars, una cercavila de cançons pels bars i tavernes de la Platja que sempre aconsegueix un seguici multitudinari. "És una proposta que sempre agrada molt", reconeix Boix.

De fet, el matí de dissabte ja se´n farà un tastet a la platja amb un esmorzar amenitzat amb havaneres i cançons de taverna de la mà dels grups Blauet Havaneres i Cantaires del Montgrí. L´esmorzar serà l´oportunitat de degustar allò que també fa singular aquesta festa, la cuina dels pescadors feta pels mateixos pescadors. Així, a la taverna de la Platja se serviran anxoves i sardines a la brasa, i a la de la Riba s´oferiran un miler de tastets de sépia amb mandonguilles, calamarsets amb salsa i sardines escabetxades. Boix agraeix l´esforç de tots perquè tot això ho fan persones voluntàries.

Els actes més espectaculars i populars tindran lloc a la tarda, a la Platja, on hi haurà la mostra d´oficis mariners; l´arribada del vaixell de la Sal, enguany la barca de mitjana Rafael del 1915, acompanyada d´altres barques i llaguts; la interpretació de danses tradicionals com el ball del Drac i, per descomptat, l´encesa del foc ancestral que, enguany, presenta novetats, ja que s´encendrà com ho feien els homes primitius, amb bolet de soca, estopa i pedra foguera. "És tot un ritual", afirma Boix, que recorda com el foc, després, s´apaga al mar.

La nit de dissabte s´allargarà amb la trobada de cançons Vora Mar, que arriba a l´onzena edició, i que inclou actuacions espontànies i, finalment, un ball amb la cobla orquestra Els Montgrons.