Maria Branyas, que des de fa més d'un any és la persona més vella del món, ha fet 117 anys aquest dilluns. Nascuda a San Francisco (els EUA) el 4 de març de 1907 de pares catalans, porta més de dues dècades vivint en la residència Santa María del Tura d'Olot, on la seva família li va portar un pastís d'aniversari i les seves companyes del centre li van regalar una manualitat com cada any per a celebrar l'efemèride, tal com va explicar la seva filla Rosa Moret.

Segons l’associació Gerontology Research Group (GRG), que nodreix la llista dels rècords Guinness en longevitat verificant dates de naixement i de mort, ara mateix hi ha onze persones que van viure més temps que Branyas, totes dones i cap d'elles encara viva. El 10 de maig n'haurà avançat a dues, així que entrarà en el top 10.

Una àvia de Vietnam

No obstant això, ara ha aparegut una altra dona que pretén robar-li el títol. Una àvia de Vietnam afirma que és la persona més vella del món amb 119 anys, i per tant demana ser reconeguda al llibre Guiness dels rècords mundials.

Originària de la província de Dong Nai, al sud del país asiàtic, Trinh Thi Khong assegura que és la persona més longeva del món. D'acord amb els seus documents de naixement, va néixer el 1905, la qual cosa la convertiria no només en la més vella, sinó també dos anys major que María Branyas, la dona que en l'actualitat justament ostenta aquesta categoria rècord.

La dona vietnamita viu amb la seva segona filla, Do Thi Ninh, de 82 anys, an Dong Nai des de 2014, segons explica el mitjà The Mirror. Tanmateix, el fill més gran té més de 90 anys i la totalitat de la família compta amb uns 150 descendents, entre ells besnets. Trinh Thi Khong explica que li agrada recordar quan treballava com a venedora per a mantenir als seus fills. De fet, treballadors locals li van entregar un certificat reconeixent la seva edat el 2023, amb motiu del seu 118 aniversari.

L'alcalde local, James Tsolela, va dir temps enrere: "No trobem a ningú més de la seva edat. Hem d'intentar posar-la en el llibre de Llibre Guinness dels rècords mundials, perquè pugui ser honrada adequadament".