Una vegada que el president de Rússia, Vladímir Putin, ha anunciat aquest matí l’inici d’una operació militar a Ucraïna, funcionaris d’aquest país eslau han acusat el Kremlin d’haver començat una invasió. La situació és tan complicada que l’assessor del Ministeri de l’Interior, Anton Geraixtxenko, ha advertit que el món s’enfronta al perill d’una «tercera guerra mundial».

«Hi acaben d’haver míssils al quarter general militar, aeroports, magatzems militars, a prop de Kíev, Khàrkiv i Dniéper [...] O Ucraïna i el món detenen el nou Hitler ara o hi haurà una tercera guerra mundial», ha escrit al seu compte oficial de Facebook.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha assegurat que ha parlat per telèfon amb el seu col·lega dels Estats Units, Joe Biden, i ha dit que li ha promès «recolzament internacional».

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha acusat el líder rus, Vladímir Putin, de llançar un atac «no provocat i injustificat» contra Ucraïna i d’apostar per una «guerra premeditada» que provocarà una «catastròfica pèrdua de vides i sofriment». Biden ha respost en un breu però rotund comunicat a l’anunci de Putin de l’inici d’una operació militar a l’est d’Ucraïna.

El governant nord-americà ha parlat aquesta nit amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i li ha promèse que treballarà per aconseguir la condemna internacional contra l’atac rus, a més de «severes sancions» contra Moscou per aquesta intervenció militar.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha fet una crida a Rússia a fer marxa enrere i aturar la seva intervenció a Ucraïna, mentre ha assegurat que «aquesta guerra no té cap sentit».

«Aquest és el moment més trist del meu mandat com a secretari general de les Nacions Unides», ha declarat Guterres al terme d’una reunió d’emergència del Consell de Seguretat, que ell mateix havia obert demanant al president Putin que no llancés una ofensiva a Ucraïna.

La Unió Europea (UE) ha condemnat aquest dijous l’«injustificat» atac rus contra Ucraïna, ha expressat el seu temor pels civils i ha assegurat que farà que el Kremlin «reti comptes».

«Condemnem enèrgicament l’atac injustificat de Rússia a Ucraïna», han indicat als seus comptes oficial de Twitter els presidents de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i del Consell Europeu, Charles Michel.

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha condemnat «enèrgicament» aquest dijous l’atac «no provocat» de Rússia contra Ucraïna, que, segons ha dit, arrisca «innombrables vides civils», i ha lamentat que Moscou hagi elegit el «camí de l’agressió».

«Condemno enèrgicament l’atac temerari i no provocat de Rússia contra Ucraïna, que posa en perill innombrables vides civils», ha afirmat Stoltenberg en un comunicat.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha assegurat aquest dijous que «Occident no es quedarà a l’espera» mentre Rússia ataca Ucraïna, en una conversa amb el president d’aquest país, Volodímir Zelenski, després de l’inici de l’ofensiva russa.

«El president ucraïnès ha informat el primer ministre sobre els atacs que estan tenint lloc, i el primer ministre ha dit que Occident no es quedaria a l’espera mentre el president [Vladímir] Putin llança la seva campanya contra el poble ucraïnès», ha dit un portaveu de Downing Street, oficina del cap de Govern

El primer ministre italià, Mario Draghi, ha condemnat en nom del seu Govern l’atac de Rússia a Ucraïna llançat aquesta matinada i l’ha considerat «injustificat i injustificable».

«Itàlia està a prop del poble i les institucions ucraïneses en aquest moment dramàtic», ha afegit Draghi en la seva declaració enviada als mitjans.