L'acord entre el PSOE i Podem per a la creació del govern de coalició situarà cinc representants del grup confederal de Podem al Consell de Ministres que es reunirà per primera vegada divendres que ve. Pablo Iglesias ocuparà la vicepresidència d'afers socials amb el mateix rang que Nadia Calviño a la vicepresidència econòmica i Carmen Calvo a la política. A mes, segons fonts coneixedores de la configuració de l'executiu, Podem situa quatre noms més al nou govern. La fins ara portaveu al Congrés, Irene Montero, assumeix la cartera d'Igualtat i el catedràtic de sociologia i urbanisme Manuel Castells la d'Universitats (a proposta d'En Comú Podem). El líder d'IU, Alberto Garzón, assumeix la cartera de nova creació de Consum, i la membre de Galícia En Comú Yolanda Díaz s'encarrega de Treball, sense les competències de Seguretat Social.

Els noms del nou executiu es comencen a conèixer a 48 hores de la segona votació d'investidura al Congrés dels Diputats on Sánchez serà investit -previsiblement- per majoria simple. A més d'Iglesias, que assumeix la vicepresidència d'afers socials, i d'Irene Montero, que es queda amb la d'Igualtat, aquest diumenge s'han conformat altres tres noms.

El sociòleg Manuel Castells (77 anys) assumeix la cartera d'Universitats que fins ara ostentava Pedro Duque. Castells arriba al Consell de Ministres a proposta de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. És catedràtic de Sociologia i d'Urbanisme a la Universitat de Califòrnia, Berkeley; director de l'Internet Interdisciplinary Institute de la Universitat Oberta de Catalunya; i està considerat un dels autors de referència en el camp de l'estudi de la societat de la informació.

En Marea també situa al Consell de Ministres a Yolanda Díaz (41 anys) -militant d'IU, però molt pròxima a Iglesias-, que assumeix la cartera de Treball sense les competències de Seguretat Social. Díaz, que és diputada al Congrés i llicenciada en Dret per la Universitat de Santiago de Compostel·la.

L'acompanyarà el líder d'IU, Alberto Garzón, (34 anys) assumeix la cartera de Consum, que inclou les competències en joc -amb cases d'apostes-, consum ecològic i drets dels consumidors.