L'Assemblea Nacional francesa ha adoptat aquest dilluns de manera definitiva la prohibició del telèfon mòbil a partir de setembre a les escoles i alguns cursos de secundària, una mesura defensada a la campanya electoral pel president de la República, Emmanuel Macron.

El text prohibeix de manera taxativa l'ús del mòbil en el recinte escolar -així com el de pastilles o rellotges amb connexió- i permet que els propis centres estableixin les excepcions en els seus reglaments interns.

La llei no especifica les possibles multes ni conté detalls tècnics de l'aplicació del veto, deixant les modalitats de confiscació i restitució dels dispositius a discreció dels propis centres. Així mateix, no entra en l'àmbit de prohibició l'ús del mòbil i aparells electrònics en casos de discapacitat.

El text, defensat pel partit de Macron, La República en Marxa (LREM), considera que l'ús del mòbil "provoca nombroses disfuncions incompatibles amb la millora de l'ambient escolar" i que la seva restricció permetrà garantir un entorn que afavoreixi la concentració i les interaccions socials.

La llei va ser aprovada en una votació definitiva per 62 vots a favor i un en contra, després que el 7 de juny prosperés la votació en primera lectura i de passar per la validació del Senat, dijous passat.

El centredreta, socialistes, comunistes, així com els diputats esquerrans de la França insubmisa s'han abstingut al·legant que la llei no produirà cap canvi.

Aquesta prohibició ja s'ha posat en pràctica en alguns dels 51.000 col·legis i 7.100 instituts del país i, segons les conclusions de la cambra, ha donat resultats satisfactoris.

Segons una enquesta de l'Autoritat de Regulació de Comunicacions Electròniques (ARCEP), el 93% dels adolescents entre 12 i 17 anys tenien un telèfon mòbil el 2016, enfront del 72% del 2005.

La llum verda a aquesta prohibició arriba pocs dies després que el Govern francès obrís un debat públic de sis mesos que busca regular l'ús de les pantalles i combatre la seva addicció.