La vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding, ha mantingut aquest cap de setmana el seu discurs sobre una hipotètica independència de Catalunya i ha insistit que si els catalans optessin per separar-se d'Espanya el nou estat "no seria automàticament un nou membre de la UE".

Segons explica Catalunya Ràdio, Reding ha fet aquestes declaracions en una trobada amb ciutadans a Berlín, on se li han plantejat diverses qüestions sobre Europa. "Catalunya no seria automàticament un nou estat de la Unió Europea i hauria de presentar una sol·licitud d'accés a la Unió", ha assenyalat la vicepresidenta de la Comissió Europea, que ha assegurat que aquest marc legal és extensible també per a Escòcia.

La vicepresidenta europea ha fet extensiva aquesta opció a qualsevol nou estat que pugui sorgir. "Així és el marc legal i serà així no només per a Catalunya, sinó també per a Escòcia o per a qualsevol estat que es plantegi una cosa semblant", ha reblat Reding, que el passat 30 de setembre al 'Diario de Sevilla' va assegurar que la independència de Catalunya no hauria de significar la seva exclusió de la UE atès el "sentiment profundament europeu dels catalans". Les pressions provinents de l'estat espanyol van fer rectificar la vicepresidenta de la CE a través d'una carta, anunciada pel ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, en què assumia que la UE no pot reconèixer una declaració unilateral d'independència.