Les FARC van executar aquest diumenge a quatre segrestats i un altre va ser trobat viu per l'Exèrcit de Colòmbia enmig d'un operatiu militar contra la guerrilla a les selves del sud departament de Caquetá.

Entre les víctimes hi ha el sergent major de l'Exèrcit José Libio Martínez Estrada, que, amb gairebé 14 anys en poder de les FARC, era la persona que portava més anys captiva a Colòmbia.

Martínez va ser segrestat el 21 de desembre del 1997 a una presa a la base militar de Patascoy, al departament de Nariño, quan la seva dona estava embarassada, de manera que mai va conèixer al seu fill.

Els altres eren integrants de la Policia Nacional: el coronel Edgar Yesid Duarte i el major Elkin Hernández Rivas, que van ser fets captius el 13 d'octubre del 1998, i l'intendent cap Álvaro Moreno, segrestat el 9 de desembre del 1999.

Hores després, els soldats han trobat amb vida al suboficial de la Policia Luis Alberto Erazo Maya, que havia fugit quan va escoltar com els guerrillers afusellaven als seus companys de captiveri.

Erazo havia estat segrestat juntament amb Moreno en la presa d'una estació de Policia el 1999.

El ministre de Defensa, Juan Carlos Pinzón, ha afirmat en una roda de premsa que els quatre ostatges "van ser vilment assassinats amb trets de gràcia" i que al lloc on s´han trobar els cossos havia cadenes, amb les que habitualment aquesta guerrilla lliga als seus ostatges.

Pinzón ha reconegut que les FARC han acabat amb la vida dels segrestats en el marc d'un operatiu militar en el qual un soldat va resultar ferit i va ser detinguda una guerrillera, que va començar fa 45 dies.

Ha afegit que la tragèdia ha ocorregut quan "avançaven operacions a la zona general del municipi de Solano" a la recerca d'una columna guerrillera que, segons les seves informacions, tenia a segrestats.

"Aquest matí, al voltant de les 10 hora local, després d'haver trobat empremtes la nit anterior, les tropes es van aproximar i van entrar en combat. Minuts després, després que es fa el registre, es troben en un punt concentrats quatre cadàvers", ha relatat el ministre.

El president Juan Manuel Santos ha insistit que les FARC són les "úniques responsables" d'una acció que va qualificar com "el més cruel" que s'havia vist en molt temps.

"Tres d'ells tenien un tret al cap i un d'ells, dos tirs per l'esquena", ha explicat Santos.

En una altra compareixença, hores més tard, Pinzón informar que Erazo havia estat trobat viu: el sergent segon "va prendre la decisió de sortir corrent" i "es va internar a la selva", ha matisat, en detallar que va ser perseguit per guerrillers, que li van llançar granades i li van causar "algunes ferides".