Roma s'ha despertat aquest dimecres al matí amb bona part dels carrers del centre bloquejats per la policia de la ciutat en previsió d'una nova manifestació estudiantil que es du a terme al llarg d'aquest matí. Centenars d'estudiants italians protagonitzen una nova marxa de protesta contra una llei que eliminarà facultats, fusionarà instituts i restringirà la oferta formativa. Segons l'agència Reuters, es desconeix la ruta que emprendran els manifestants però si que s'ha confirmat que 'hi haurà dues manifestacions simultànies'. Està previst que al llarg d'aquest matí el senat italià ratifiqui la nova llei tot i que la decisió es podria posposar a dijous.

La setmana passada la ciutat va registrar durs enfrontaments violents entre els membres de la policia i els manifestants on es van detenir gairebé 60 persones i es van produir nombrosos danys materials al centre de la ciutat.

La nova llei universitària porta el nom de la ministra d'Educació, Mariastella Gelmini, i contempla la restricció temporal pels estudis de recerca, revisa el sistema d'admissions, augmenta el poder del sector privat en les direccions de les facultats i limita les duracions dels rectorats. La ministra va comunicar al parlament amb anterioritat que les retallades es duen a terme en benefici de 'l'assoliment laboral dels estudiants'.

Actualment, el govern italià es troba sota pressió per a reduir el deute públic, que podria millorar amb aquestes reformes educatives, segons el govern. Les veus que donen suport a la reforma asseguren que 'les universitats italianes produeixen llicenciats de més de 30 anys', una dada molt perjudicial per una economia 'moderna' i un sistema que necessita 'una revisió i una reparació radical'.

Per contra, els detractors de la llei asseguren que les noves mesures només contemplen una privatització dels serveis i unes retallades sistemàtiques de fons que posaran en perill la 'capacitat d'investigació italiana'.

El país té actualment un cens d'atur jove molt elevat estimat al voltant del 25%, i es preveu que pugui augmentar fins al 35% a les regions del sud. La nova reforma ha provocat nombroses queixes entre els sector estudiantils del país que viu un període d'incertesa política després de la votació de dues mocions de censura presentades contra el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, les qual va superar amb un resultat molt ajustat.