La grip segueix desbocada i Sanitat recomana l'ús de la mascareta

Salut registra la xifra de diagnòstics més elevada dels últims quatre anys i destaca l’augment del virus en la població de menys de catorze anys

Laura Teixidor

L’escalada dels virus respiratoris i en especial la grip continua imparable. Les dades confirmen que la incidència aquesta última setmana ha seguit a l’alça i ha coincidit en plena època de festes i àpats familiars, en què alguns més que d’altres n’han notat les conseqüències.

El cas és que aquestes últimes setmanes de l’any han crescut les malalties respiratòries agudes. Sobretot ha augmentat la grip en infants i és que en només una setmana a la Regió Sanitària de Girona s’han duplicat els casos entre els nens de 0 a 4 anys, que han passat de 55 a 114. Per altra banda, han augmentat encara més entre els de 5 a 14 anys, ja que ha passat de 51 a 164 casos. Segons el Departament de Salut, la incidència d’aquesta malaltia és més gran que l’any passat, però segueix dins d’un nivell moderat. 

A Girona la setmana passada es van detectar 1.189 diagnòstics als centres d’atenció primària en tota la població. Es tracta de la xifra més elevada detectada en només set dies dels últims quatre anys. Del total, només 187 tenen més de seixanta anys i això es deu gràcies a la vacuna de la grip, que fa baixar la incidència entre les persones més vulnerables.

Segons la darrera actualització del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya, la distribució de virus a Catalunya mostra que el de la grip és el més freqüent (22,6% de les mostres), seguit del rinovirus (17,9%), del coronavirus (14,6%) i del VRS, el principal causant de la bronquiolitis (13,2%). En la població pediàtrica, la positivitat dels multitests mostren també la grip com el virus més circulant (42%), en ascens respecte de la setmana prèvia, seguit del VRS (18,8%), que continua en descens.

La incidència del coronavirus sembla estabilitzar-se i els ingressos relacionats han baixat. Per altra banda, es manté també l’augment per sobre de l’esperable de les pneumònies diagnosticades a l’atenció primària.

Salut concreta que la campanya de vacunació d’enguany és una «òptima manera» que tots els grups de risc es protegeixin i es defensin contra aquests virus estacionals propis de la tardor i l’hivern. Les vacunes actuals de reforç per fer front a la covid-19 s’han actualitzat per protegir de la variant XBB.1.5 òmicron, que s’ha demostrat que també funciona contra la BA.2.86 i els seus subllinatges, com el JN.1 que és actualment el més predominant.

Recomanació de la mascareta

Davant aquest repunt dels casos de grip i també de covid-19 en general, el Ministeri de Sanitat torna a recomanar fer servir mascaretes a totes les persones que tinguin símptomes compatibles amb els virus respiratoris. En els centres sanitaris gironins, les recomanacions de l’ús de la mascareta es mantenen com fins ara.

Sanitat també aconsella cobrir-se el nas i la boca en tossir o esternudar, fer servir mocadors d’un sol ús, mantenir una bona higiene de mans, seguir les recomanacions de vacunació i evitar, tant com sigui possible, acudir al lloc de treball amb símptomes.

Finalment, l’infectòleg de l’hospital del Mar, Robert Güerri, va afirmar ahir en declaracions a RAC 1 que la manca de pluges «fa que els virus circulin més» i «l’ambient fred i sec també debilita les vies respiratòries i facilita la transmissió viral».

Subscriu-te per seguir llegint