Tercera reacció de l'Associació de Transports de Girona (Asetrans) arran de la decisió de l'Ajuntament de suprimir les parades de bus a tocar del Barri Vell. Els transportistes insisteixen en què volen reunir-se amb l'alcaldessa, Marta Marenas, que es posposi la mesura «per tal d'evitar més perjudicis» i que «s'escolti als professionals». A més a més, proposen «baixadors en diferents punts de la ciutat o com a alternativa, la total aplicació de tots els punts del pla turístic».

Asetrans fa aquesta nova reclamació després d'una reunió en la qual hi van ser presents representants de l'Associació de Botiguers, industrials i veïns del carrer Ballesteries, de la FOEG, de Girona Centre Eix Comercial, de l'Associació de Guies de Girona, de GIGS (guies turístics), de l'Associació de Veïns Barri Vell, de l'Associació de Comerciants Barri Sant Feliu, de l'Associació de comerciants de Ballesteries i de representants d'algun museu de la ciutat, a més de la mateixa Asetrans.

Els presents en la trobada van van tenir un consens total en que calia facilitar aparcaments als veïns, en que seria bo esponjar els visitants del Barri Vell i en que cal regular els grups per evitar molèsties veïnals. Aquests serien els motius esgrimits per l'Ajuntament per treure les parades del carrer Berenguer Carnicer i el Passeig Canalejas.

Expulsió de turistes

No obstant, nen la reunió es va coincidir en què totes les «andanes» construïdes a Berenguer Carnicer haurien de servir «per a la càrrega i descàrrega de passatgers amb un temps limitat de màxim 20 minuts». I afirmen que la mesura «no ha servit per esponjar els turistes» sinó per donar «un clar missatge de no voler-los» i que s'ha creat l'efecte invers: tenen menys temps per fer el tour i es creen més colls d'ampolla» i que «no ha millorat cap de les molèsties que es creen als veïns». «Aquestes molèsties es solucionen gestionant el turisme. No expulsant els turistes», indiquen.

Asseguren que «els comerciants ja han notat la baixada de vendes i visitants», que «hi ha hagut anul·lacions i queixes en visites en llocs públics i museus» i que «els transportistes pateixen cancel·lacions». Finalment, lamenten que «un tema que crea tant consens» no sigui motiu «de rectificació» i no es valori « quin representativitat tenim tots junts».

L'equip de govern va destacar en el seu moment, que aquesta actuació beneficiaria els equipaments turístics sobretot restaurants i botigues) que es troben més enllà de la plaça Catalunya, ja que els turistes que baixin a l'estació hauran de passar per l'Eixample per anar cap al Barri Vell. D'altra banda, també hi sortirà guanyant el barri de Fontajau, sobretot l'eix comercial de la Rambla Xavier Cugat.

Vint-i-nou places per als veïns

Aquests nous punts pels busos turístics (situats a l'aparcament dle pavelló de fontajau i a l'estació de busos soterrada , al parc Central) havien de permetre alliberar els carrers Canalejas i Carnicer, on , fins aleshores hi aparcaven uns vint autobusos diaris de mitjana. En aquest espai s'hi han creat unes 40 places d'aparcament per a vehicles. Concretament, 29 llocs estandestinats als veïns del Barri Vell que tenen el distintiu. «Aquestes persones tenen moltes dificultats per aparcar», va recordar el regidor d'Urbanisme, Joan Alcalà. Per altra banda, al carrer Berenguer Carnicer hi ha tres places reservades a persones amb mobilitat reduïda iquatre per al CAP de Santa Clara. També hi ha tres parades d'autobusos (per a escolars) i quatre punts de càrrega i descàrrega comercial.