CiU i PSC estan negociant a contrarellotge les ordenances fiscals per al 2019. El ple està convocat per a demà i en les últimes hores els dos partits han acostat posicions, després que els socialistes hagin presentat un seguit de propostes per aconseguir una fiscalitat més progressiva i amb una «tarifa plana» que permeti unir a cada família totes les factures i pagar-les fraccionadament durant dotze mesos. La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, s'ha mostrat optimista de cara a poder arribar a un acord, i malgrat que estan parlant amb el PSC també tenen converses obertes amb PP i Ciutadans. En canvi, amb la CUP i ERC-MES veuen més difícil poder arribar a un acord. Si finalment no aconseguissin tancar cap pacte, el ple de demà se suspendria i la setmana que ve se'n convocaria un en què els canvis en les ordenances es votarien per separat, un a un.

El PSC va presentar ahir al matí públicament les seves propostes per a les ordenances de 2019, que van en la línia d'aconseguir que siguin més progressives -sobretot en el cas de l'IBI i la taxa d'escombraries- i que hi hagi una «tarifa plana» que permeti a les famílies unificar tots els seus rebuts de taxes i impostos i pagar-los de forma fraccionada durant els dotze mesos de l'any. La portaveu socialista al consistori, Sílvia Paneque, la va considerar una proposta «seriosa, rigorosa i assumible», i va explicar que, excepte alguns detalls, tècnicament és assumible. Per tant, va indicar, ara es tracta de voluntat política per part de CiU. Planas, per la seva banda, va confirmar que alguns aspectes els veuen bé i altres s'han d'acabar de parlar, però va confirmar que les converses amb el PSC s'han fet més intenses en les últimes hores, malgrat que hagin seguit parlant també amb PP i Ciutadans. Planas explica que tots els grups han presentat les seves propostes, però que les de CUP i ERC-MES són les més difícils de poder complir per una qüestió de pressupost.

Les propostes del PSC es divideixen en set eixos. El primer consisteix en facilitar el pagament a la ciutadania -l'anomaneda «tarifa plana»-, però també proposen duplicar la targeta de discapacitació per al pare i la mare d'un menor amb problemes de mobilitat per tal que la puguin tenir ambdós progenitors en els seus respectius cotxes, així com modificar les condicions administratives de les bonificacions d'ús de les piscines per a usuaris amb malalties, discapacitats o dependències cròniques, ja que actualment han d'aportar informes mèdics cada any. Finalment, també volen que la taxa de tinença d'animals especifiqui els serveis als quals té dret el ciutadà que l'ha pagat.

El segon eix està dedicat als barris i el bon veïnatge. En aquest aspecte, la proposta socialista inclou la bonificació del 90% de l'IBI als propietaris que facin obres de rehabilitació de vivendes que necessitin millores estructurals, i que es bonifiqui l'IBI fins al 75% als propietaris que cedeixin el seu pis a la borsa de lloguer social. A més, proposen un recàrrec del 50% de l'IBI pels pisos buits de grans tenidors.

La tercera línia ha de servir per incentivar l'economia. En primer lloc, demanen que s'eximeixi el pagament de l'IBI, l'IAE i la taxa d'escombraries durant els tres primers anys d'activitat als autònoms i emprenedors, i una excempció del 50% durant els dos anys següents. També proposen que es bonifiqui la quota de l'IAE als empresaris i autònoms que incremetin els seus treballadors amb contracte indefinit a temps complet. Finalment, volen que s'ajudi a les petites i mitjanes empreses o autònoms que pateixin pèrdues, amb una bonificació del 10% de l'IAE fins a tres anys.

El quart eix fa referència a una fiscalitat verda. Així, proposen la bonificació de l'impost de vehicles d'empresa o transport de mercaderies que rebaixin les seves emissions, i una bonificació de fins al 50% als usuaris de deixalleries que hi vagin un mínim de quinze vegades l'any.

La cinquena línia de treball fa referència a una fiscalitat més progressiva. Així, proposen una bonificació del 90% de l'IBI als perceptors de pensions per jubilació o invalidesa, així com als perceptors de la Renda Garantida de Ciutadania.

En sisè lloc, volen que les ordenances de publicitat s'adaptin per regular la publicitat sexista i, finalment, que es publiquin les bonificacions socials introduïdes l'any passat amb l'import total atorgat i a quins col·lectius ha beneficiat.