Fa 40 anys que visc aquí i no he deixat de pagar ni una factura. Per això no entenc per què ens hem de quedar sense llum». Qui parla és María Encarna Heredia, una veïna de Font de la Pólvora que, igual que la resta del barri, pateix des de fa mesos talls de llum intermitents al llarg de tot el dia. Unes interrupcions que, segons Endesa, es deuen a la sobrecàrrega que es produeix pel consum fraudulent que realitzen altres veïns del barri i a les quals, malgrat els nombrosos controls policials que s´hi porten a terme, es preveu una difícil solució. Mentrestant, paguen justos per pecadors, i els veïns que abonen religiosament cada mes la seva factura -encara que sigui de forma fraccionada- es veuen perjudicats per uns talls que sovintegen durant tot el dia i els impedeixen dur una vida normal. Rentadores que es queden a mig fer, famílies amb vitroceràmica que s´han acabat comprant un càmping gas per poder cuinar encara que hi hagi una apagada, cases il·luminades amb mòbils, espelmes i llanternes i el més greu: gent gran que necessita aparells respiratoris per poder dormir a la nit i que veu com els talls en el subministrament posen en risc la seva salut.

L´associació de veïns del barri, amb el suport d´entitats que treballen a la zona, com AASS, han començat a mobilitzar-se per acabar amb una situació que consideren absolutament injusta. De moment ja s´han reunit amb l´Ajuntament de Girona i Endesa, i també han demanat una trobada amb el subdelegat del Govern a Girona, José Manuel Sánchez-Bustamante. També s´han dirigit al Síndic de Greuges i a l´Oficina de Consum. Però el problema continua sobre la taula i és especialment punyent durant els mesos d´hivern, en què la fred i la foscor són més intenses i el consum elèctric -legal i il·legal- es dispara. «I els que paguem les nostres factures som els que ens acabem emportant els pals», lamenta Serafín Heredia, marit de María Encarna. Uns talls de llum que ni tan sols entenen de festes, i que els van deixar a les fosques en dates tan assenyalades com Sant Esteve o Cap d´Any.

La companyia elèctrica assegura que l´arrel del problema és el frau elèctric que cometen nombrosos veïns del barri. Per això, fonts de l´empresa recorden que des de fa mesos s´han intensificat els controls, durant els quals es desconnecten les vivendes que «punxen» il·legalment l´electricitat (en alguns casos per a consum propi; en d´altres, per al cultiu de marihuana). En el darrer operatiu, que es va dur a terme el passat mes de febrer, els Mossos, els tècnics d´Endesa i la Policia Municipal van detectar fins a 33 vivendes que feien un ús fraudulent de la xarxa elèctrica, en alguns casos utilitzant fins i tot agulles d´estendre roba.

Per tal d´intentar millorar la situació, l´empresa està disposada a seguir intensificant els controls contra el frau i a esponjar les línies per repartir més les càrregues elèctriques i evitar així que es sobrecarreguin. Segons indiquen, el problema no és l´estat ni l´antiguitat de les línies -que, subratllen, compleixen amb la normativa-, sinó l´ús fraudulent que en fan alguns veïns. Per això, no tenen previst ampliar les instal·lacions elèctriques del barri fins que no s´erradiquin les males praxis. Pel mateix motiu, tampoc es plantegen la possibilitat d´indemnitzar o tornar als diners als veïns que sí que paguen, perquè consideren que els talls no es produeixen per un mal servei de l´empresa, sinó pel mal ús que fa part del barri.

L´Ajuntament de Girona, mentrestant, ha intentat fer de mediador entre els afectats i Endesa. El mes de desembre va aconseguir que vingués un representant de la companyia per reunir-se amb els veïns de Font de la Pólvora i també de Vila-roja, on també hi ha hagt problemes amb el subministrament. El regidor del barri, Cristóbal Sánchez, admet que la situació és complexa però que malgrat això no llancen la tovallola. «Estem trucant a totes les portes que podem i més per tal de trobar una solució. Sabem que és molt complicat ,però també volem fer pedagogia entre els veïns i que vegin el que passa quan es produeix una sobrecàrrega», assenyala. Aquesta mateixa setmana, l´Ajuntament ha estat assessorant una comunitat de setze pisos que va passar més de dos dies a les fosques perquè el sistema elèctric va saltar per una sobrecàrrega.

Als veïns afectats, però, no els convencen aquestes explicacions. «Estem cansats de moure´ns sense que ningú ens faci cas», es lamenten Serafín i María Encarna Heredia, que expliquen que cada cop que truquen a la companyia només els donen llargues. I al final, la situació s´acaba fent insostenible, ja que hi ha dies en què només tenen una, dues o tres hores de subministrament elèctric, i no saben mai en quin moment els arribarà o marxarà, fet que els dificulta organitzar-se la vida quotidiana.

I el seu cas no és l´únic. La Samara Muñoz, per exemple, té tres fills, un dels quals és un nadó d´un mes. A dins de casa van cada dia amb jaquetes i mantes, però tot i això té por que les criatures li agafin bronquitis. O Trini Plantón, que explica que ha de dutxar set criatures escalfant olles d´aigua i il·luminant-se amb espelmes. La seva mare, Dulcenombre Heredia, també és d´edat avançada i necessita aparell per respirar a les nits, de manera que està molt preocupada per la situació. Fins ara sempre han pagat, tot i que en una conversa entre veïnes, de pura desesperació, comenten que potser arribarà el moment de plantar-se. «Total, si ens tallen el subministrament tampoc notarem gaire diferència», ironitza Plantón.