El canvi de contenidors de Girona i la cessió de tots els vells a entitats privades sense ànim de lucre ha reportat un benefici econòmic de 56.660 euros a les diferents entitats socials. Aquesta quantitat és la que apareix a la memòria justificativa a la qual ha tingut accés aquest diari. El polèmic canvi de contenidors va tenir diversos moments de debat agre. Des de l'oposició primer s'assenyalava que no era necessari canviar tots els contendidors. Posteriorment es va indicar que els vells estaven fets tan mal bé que els centres especials de treball que els havien rebut no en podrien treure cap rèdit econòmic. De fet, la gran majoria no s'han pogut reparar per revendre i han acabat convertits en ferralla o en residu.

Reunides les dotze entitats i per unanimitat es va acordar la valorització com a residus dels diferents contenidors cedits per l'Ajuntament pel seu mal estat i per la no rendibilitat de reparar-los per posar-los a la venda. Es va considerar, segons aquesta memòria, que el preu de venda resultava inferior al cost de renovació. L'altre inconvenient que es va detectar era l'espai necessari per poder emmagatzemar la totalitat dels recipients cedits, que oscil·laven entre 2.500 i 2.700 unitats de diferents tipologies i models.

Els diners aconseguits es deglossen en el tractament com a residus de centenars de contenidors metàl·lics i de plàstic i amb la venda d'una quarantena. Inicialment, això suposaria un benefici de 62.218 euros al qual però, s'hi va haver de restar 3.510 euros els costos per l'eliminació directa d'uns quants recipients i 2.048 euros més per determinats costos d'operacions.

Les actuacions

Mirant el detall dels beneficis inicials aconseguits, es van recuperar com a ferralla un total de 1.031 contenidors de diferents tipologies, que van provocar la recuperació de 265,64 tones de ferralla per un import total de 53.130 euros. També es van recuperar 972 contenidors que sumaven 34,61 tones per un import total de 7.268,10 euros. A més a més, es van aconseguir vendre 17 unitats de recipients per a paper, 21 per a envasos i dos per a vidre. Amb aquesta operació, es van aconseguir 1.820 euros.

Pel que fa a despeses, es desgrana en l'eliminació de 78 recipients de fibra de vidre en un dipòsit controlat, que va tenir un cost de 3.510 euros. En les tasques de manipulació i condicionament per a la venda de contenidors hi hi van intervenir quatre persones del Centre Especial de Treball de Tirgi, amb un cost de 2.048 euros.

La quantitat aconseguida hauria pogut ser més alta. No obstant, en el document s'exposa que es van patir diversos robatoris de contenidors d'orgànica, tot i que la memòra especifica que no se n'ha pogut determinar la quantitat exacta.

Les entitats beneficiades pel conveni de l'Ajuntament per a la cessió directa i gratuïta de contenidors i cubells de residus eren dotze: La Fundació Astres, Eina Activa, Tirgi, l'Associació Clúster Èxit Girona que engloba i representa Fundació Onyar - La Selva, Fundació Tresc, Fundació Síndrome de Down de Girona i Comarques Astrid 21, Brot Empresa d'Inserció SLU, Economia solidària Empresa d'Inserció SLU (Ecosol), Fundació Drissa, Fundació Mas Xirgu, Fundació Mifas i Fundació Els Joncs.